Verkkokalvorepeämän laserhoito

​Laserhoidolla estetään nesteen pääseminen repeämästä verkkokalvon alle eli verkkokalvon irtoaminen.

Repeämä verkkokalvolla tulisi laseroida mahdollisimman nopeasti, jotta vältyttäisiin repeämän laajenemiselta ja verkkokalvon irtaantumiselta.

Toimenpide on nopea

Ennen laseroinnin aloitusta mustuainen laajennetaan silmätipoilla. Silmän pinta myös puudutetaan puudutustipoilla, jonka jälkeen silmän pinnalle asetetaan pieni kontaktilinssi. Sen kautta lasersäde saadaan kohdistettua juuri oikealle alueelle.

Verkkokalvolla oleva repeämä ympäröidään pienin laserpoltoin. Arpeutuminen estää nesteen pääsyn verkkokalvon alle. Toimenpide on sinänsä kivuton, mutta hetkellistä nipistelyä voi tuntua ja kirkas valo voi aiheuttaa häikäisyä.

Laseroinnin jälkeen

Välittömästi toimenpiteen jälkeen silmä on häikäistynyt noin 5 minuuttia. Silmässä saattaa olla roskan tunnetta, sen vuoksi silmän pintaan laitetaan hoidon jälkeen tarvittaessa kostutusgeeliä. Joillakin henkilöillä kirkas valo voi aiheuttaa päänsärkyä, jopa migreenikohtauksen. Tarvittaessa voi ottaa kotona käytössä olevaa särkylääkettä.

Toimenpiteen jälkeen hoitava lääkäri antaa yksilölliset ohjeet. Pesulla, suihkussa ja saunassa voi käydä normaalisti. Rajoituksia voi olla liikuntaharrastuksissa ja fyysistä ponnistusta vaativissa työtehtävissä. Tarvittaessa saat erillisen sairauslomatodistuksen.

Hoitavaan yksikköön pitää olla välittömästi yhteydessä, mikäli

  • näkö sumenee

  • näkökenttään ilmestyy paljon mustia pilkkuja tai valonvälähdyksiä (enemmän kuin ennen)

  • näkökenttään muodostuu yhteneväinen varjo.

Verkkokalvorepeämän muodostuminen ei aiheuta aina oireita. Mitään varsinaista keinoa repeämän syntymisen ehkäisemiseksi ei ole. Tästä syystä silmät kannattaa tutkituttaa säännöllisesti ja oireiden ilmaantuessa hakeutua silmälääkäriin.

verkkokalvoreikä; verkkokalvorepeämä; laserhoito; silmähoito; verkkokalvo; Silmätaudit; lasiaisen irtauma; nokisade

Kyllä

Päivitetty  23.8.2023