Tukea silmämelanoomaa sairastavalle

Syöpään sairastuminen tarkoittaa usein muutosta, joka vaikuttaa eri elämänalueisiin. Silmämelanoomaa sairastavalle ja läheisille on tarjolla tietoa, tukea ja apua.

​Tuen tarve on yksilöllistä

Silmämelanoomadiagnoosin varmistuttua ihmiset suhtautuvat eri tavoin saamaansa tietoon ja edessä oleviin hoitoihin. Herää huoli, miten omaiset suhtautuvat ja miten itse jaksaa eteenpäin.

Selviytyjä on se, joka elää läpi ne päivät, jotka hänelle on annettu. Joskus sairastunut voi tarvita toisten hoivaa ja tukea, toisinaan taas yksinäisyyttä ja etäisyyttä selkiyttämään omia tuntemuksia ja ajatuksia. Sairastuneen on tärkeää antaa aikaa itselleen ja ottaa apua vastaan, kun sitä tarvitsee.

Silmämelanoomaa sairastavalla on aina mahdollisuus ottaa yhteyttä omaan hoitavaan silmäyksikköön.

Sairaalan tarjoama tuki

Psykologi

Silmämelanooman toteaminen ja sen jälkeen alkava hoitoprosessi vaikuttavat usein kokonaisvaltaisesti elämäntilanteeseen. Mieleen voi nousta epävarmuutta, kysymyksiä ja huolta. Psyykkinen reagointi saattaa olla voimakastakin esimerkiksi tunne-elämän tai mielialan vaihteluiden muodossa. Myös unen laadussa saattaa ilmetä muutoksia sairastumiseen liittyvän stressin seurauksena.

Läheisten kautta saadun tuen lisäksi keskusteleminen ammattihenkilön kanssa voi auttaa. HUSin Silmäkasvainpoliklinikalla Helsingissä työskentelee psykologi, jonka kanssa sairastunut voi käydä luottamuksellisesti tilannettaan läpi ja miettiä yhdessä keinoja tukea sairastuneen psyykkistä hyvinvointia.

Psykologiin saa yhteyden hoitohenkilökunnan kautta.

Sosiaalityöntekijä

Sosiaalityöntekijä neuvoo sairauteen liittyvissä sosiaaliturva-asioissa ja kuntoutuksessa. Sosiaalityöntekijään saa yhteyden hoitohenkilökunnan kautta.

psykologi; silmän tummasolusyöpä; silmämelanooma; sosiaalityöntekijä

Kyllä

Päivitetty  23.8.2023