Silmän poisto

Silmä poistetaan nykyisin vain harvoin. Silmän poistoa suositellaan edelleen, jos silmän näkökyky on pysyvästi menetetty, silmässä on jatkuvaa voimakasta kipua tai kasvain on levinnyt silmäkuoppaan. Silmää ei poisteta ilman potilaan kirjallista suostumusta.

​Silmänpoistoleikkaus

Silmänpoistoleikkaus tehdään yleensä nukutuksessa. Poistetun silmän tilalle laitetaan muovinen istutepallo, johon silmän liikuttajalihakset kiinnitetään.

Silmä peitetään leikkauksen jälkeen sidoksella verenvuodon ehkäisemiksi ja pään ympäri laitetaan kierreside. Sidosta pidetään seuraavaan aamuun asti. Kipulääkkeitä annetaan tarvittaessa. Seuraavana aamuna lääkäri poistaa sidoksen, tutkii silmäkuopan ja määrää silmäkuopan paikallishoitoon silmätipat. Leikkauksessa laitettu istutepallo jää silmäkuoppaan.

Silmää ei poisteta ilman potilaan lupaa

Silmää ei poisteta ilman potilaan kirjallista suostumusta. Kahden todistajan läsnä ollessa potilaan allekirjoittama suostumus silmän poistoon kirjataan sairaskertomukseen.

Jatkohoito silmänpoiston jälkeen

Osastolla potilaalle kerrotaan alustavasti silmäproteeseista ja niiden hoidosta. Silmäkuopan paraneminen tarkistetaan HUSin silmäkasvainpoliklinikalla, Helsingissä kuukauden kuluttua silmän poistamisesta, ja sen jälkeen potilas käy yleensä samana päivänä silmäproteesin sovituksessa proteesipajassa. Ajan proteesin sovitukseen voi tilata itse.

silmä; silmän poisto; silmänpoistoleikkaus

Kyllä

Päivitetty  23.8.2023