Silmäluomien kasvaimet ja muutokset – hoito

Silmäluomien muutosten ja kasvainten seuranta ja hoito riippuu siitä, onko kyseessä hyvänlaatuinen vai pahanlaatuinen muutos. Luomirakkuloiden ensisijainen hoito on kotona tehtävä säännöllinen lämpöhaudehoito ja silmäluomien reunojen puhdistus.

 
 

Luomirakkulat

Luomirakkuloista suurin osa paranee itsestään kuuden kuukauden aikana.

Ensisijainen luomirakkuloiden hoito on kotona tehtävä silmäluomen seudun hautominen lämpöhauteella viiden minuutin ajan kahdesti päivässä. Silmäluomien reunat tulee puhdistaa huolellisesti. Yleislääkärin tai avohoidon silmälääkäri voi myös määrätä lääkevoidetta, joka useimmiten rauhoittaa luomirakkulaa. Vaivan pitkittyessä päädytään joskus myös luomirakkulan leikkaushoitoon.

Hyvänlaatuiset silmäluomimuutokset

Hyvänlaatuisten silmäluomimuutosten kasvua voi seurata, tai mikäli ne häiritsevät silmäluomen toimintaa tai peittävät näkökenttää, voidaan ne myös poistaa leikkaamalla.

Pahanlaatuiset luomikasvaimet

Pahanlaatuisten luomikasvaimien ensisijainen hoito on leikkaushoito.

Leikkaushoito​

Silmäluomien alueella olevien kasvaimien poistaminen kuuluu silmälääkärille, sillä väärä poistotekniikka voi aiheuttaa hankalia luomen toiminnan häiriöitä ja sen myötä vaurioittaa myös itse silmää.

Mikäli diagnoosi on epävarma ja poisto vaatii laajan korjausleikkauksen, voidaan kasvaimesta ennen lopullista poistoa ottaa koepala. Kaikki poistetut kasvaimet, jotka saattavat olla pahanlaatuisia, lähetetään patologin tutkittavaksi diagnoosia ja poiston täydellisyyden arvioimista varten.

Joissain tapauksissa kasvaimen hoitoon käytetään kirurgian sijasta jäädytys- eli kryohoitoa tai lääkevoidetta.

silmäluomien reunojen puhdistus; lämpöhaudehoito; muutos; kasvain; pahanlaatuinen; hyvänlaatuinen; silmäluomet; hoito; luomirakkula; näärännäppy

Kyllä

Päivitetty  23.8.2023