Alaluomen sisäänpäin kääntyminen

Alaluomen sisäänpäin kääntyminen eli entropium on yleensä helppo todeta: luomi on kääntynyt sisäänpäin ja ripset hankaavat silmää.

Yleinen, vanhenemiseen liittyvä vaiva

Alaluomen sisäänpäin kääntyminen on yleinen, vanhenemiseen liittyvä vaiva. Se aiheutuu silmäluomen kudosten löysyydestä ja silmäluomea tukevan lihaksen veltostumisesta. Alaluomen sisäänpäin kääntyminen saattaa syntyä myös arpimuutoksen seurauksena, jolloin silmäluomen sisäpinnalla oleva arpi kuroo silmäluomea sisäänpäin.

Oireet

Oireita ovat roskantunne, vetistys ja rähmiminen. Alkuvaiheessa alaluomen sisäänpäin kääntyminen tulee esille vain ajoittain esimerkiksi makuuasennossa.

Hoito

Alaluomen sisäänpäin kääntyminen vaatii yleensä kirurgisen hoidon. Kun epäilet alaluomen sisäänpäin kääntymää, voit hakeutua arvioon yleislääkärin tai avosektorin silmälääkärin vastaanotolle. Mikäli tilanteen suhteen tarvitaan leikkaushoitoa, lääkäri tekee lähetteen keskussairaalan silmäluomikirurgiseen yksikköön.

Hoitoa odotellessa luomi teipataan ihoteipillä parempaan asentoon, etteivät ripset pääse hankaamaan sarveiskalvoa. Silmän pinnan suojaamiseksi käytetään joko geelipitoisia tekokyyneleitä tai silmävoiteita. Jos silmä selvästi rähmii, hoitoon lisätään paikallinen antibioottitippa tai -voide.

Leikkaushoito

Leikkaushoito on yleensä päiväkirurginen eli sairaalassa ei tarvitse yöpyä ja suoritetaan paikallispuudutuksessa. Toimenpiteen jälkeen turvotus ja mustelma ovat tavallisia. Paikallista lääkehoitoa määrätään tapauskohtaisesti. Useimmiten sairausloman tarve vaihtelee leikkauspäivästä yhteen viikkoon. Ompeleiden poisto on yleensä 1—2 viikon kuluttua toimenpiteestä, ja siihen asti on vältettävä uimista, saunomista ja hikiliikuntaa.

silmäluomileikkaus; oireet; sisäänpäin kääntyminen; entropium; alaluomi; hankaavat ripset; trikiaasi

Kyllä

Päivitetty  23.8.2023