Fuchsin dystrofian hoito

Fuchsin dystrofiassa hoito riippuu taudin vaikeusasteesta ja potilaan kokemasta haitasta. Aina hoitoa ei tarvita, joskus riittää lääkehoito. Pitkälle edenneessä tilanteessa kyseeseen voi tulla leikkaushoito.

​​

Lääkehoito

Lievässä tautimuodossa minkäänlaista hoitoa ei yleensä tarvita. Taudin edetessä voidaan käyttää sarveiskalvon turvotusta vähentävää keittosuolavoidetta silmän pintaan annosteltuna. Nesterakkuloiden aiheuttamaan kipuun voidaan käyttää suojaavia silmävoiteita tai terapeuttista piilolinssiä.

Leikkaushoito

Pitkälle edenneessä tilanteessa hoitona on sarveiskalvonsiirto. Siirto voidaan tehdä joko lävistävänä, jolloin sarveiskalvoa vaihdetaan koko paksuudeltaan, tai takapinnan osasiirtona, jossa vaihdetaan vain huonosti toimiva sarveiskalvon takapinta.

Itsehoito

Fuchsin dystrofiaa sairastava potilas ei pysty itse vaikuttamaan tautinsa etenemiseen. Sarveiskalvon turvotusta voi minimoida välttämällä runsasta silmien kostutusta. Etenkin geelimäisiä ja voidemaisia kostutusvalmisteita kannattaa välttää, koska nämä paksut kostutusvalmisteet voivat lisätä sarveiskalvon turvotusta.

terapeuttinen piilolinssi; keittosuolavoide; sarveiskalvonsiirto; silmävoide; silmähoito; hoito

Kyllä

Päivitetty  17.8.2023