Glaukooman leikkaushoito

Glaukoomaleikkaus on tarpeellinen, mikäli silmänpainetta ei saada alennetuksi riittävästi laser- tai lääkehoitojen avulla. Glaukoomaleikkauksia on muutamia erilaisia ja leikkaukset tehdään lähes aina paikallispuudutuksessa.

Paineleikkaukseen ryhdyttäessä sairaudesta aiheutuvan uhkan arvioidaan olevan suurempi kuin toimenpiteeseen liittyvät mahdolliset riskit.

Eri glaukoomaleikkaukset

Glaukoomaleikkauksia on muutamia erilaisia. Niissä kaikissa tarkoituksena on parantaa nesteen ulosvirtausta silmästä ja sitä kautta alentaa silmänpainetta. Leikkaukset tehdään lähes aina paikallispuudutuksessa.

Leikkaava lääkäri valitsee aina glaukoomatyypin, sairauden vaikeusasteen, silmän rakenteiden ja monien muiden tekijöiden kuten potilaan iän, yleiskunnon ja muiden sairauksien kannalta kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivan leikkaustyypin.

Diodilaserhoito

Diodilaserhoito on tarpeellinen, kun painetta ei saada lasketuksi riittävästi tavanomaisten laser- tai lääkehoitojen avulla ja varsinainen silmän pinnan lävistävä paineleikkaus ei ole mahdollinen tai ennuste on huono.

Haitarin otsikkotaso2
Glaukoomaleikkaustyypit

Syvä sklerektomia ja trabekulektomia

Tavallisimmissa leikkauksissa (syvä sklerektomia ja trabekulektomia) silmän valkoiseen kovakalvoon tehdään läppä ja sen alle reitti, jota pitkin neste virtaa silmän sisältä sidekalvon alle.

Putkileikkaus

Putkileikkauksessa silmän sisään viedään silikoniputki, jota pitkin neste virtaa silmän pinnalle kiinnitetylle silikonilevylle.

Uudemmat leikkaustekniikat

Edellä mainittujen leikkausten lisäksi on erilaisia uudempia tekniikoita, joissa riskit ovat usein pienemmät, mutta painetta alentava vaikutuskin voi olla vähäisempi.

Näkökyky glaukoomaleikkauksen jälkeen

Näkökyky on yleensä toimenpiteen jälkeen huonompi kuin ennen leikkausta ja palautuu päivien tai viikkojen kuluessa. On huomattava, että paineleikkauksen tavoitteena on säilyttää olemassa oleva näkökyky, ei parantaa sitä. Joissakin tapauksissa silmälasit on tarpeen uusia leikkauksen jälkeen.

Silmänpaine glaukoomaleikkauksen jälkeen

Heti leikkauksen jälkeen silmänpaine voi olla tilapäisesti joko liian korkea tai liian matala, ja paine asettuu hitaasti päivien ja viikkojen kuluessa. Leikkauksen jälkeen tarvitaan poliklinikalla useita kontrollikäyntejä, joiden yhteydessä tehdään tarvittaessa pieniä toimenpiteitä. Tämä on olennainen osa hoitoa, jotta voidaan saavuttaa paras mahdollinen lopputulos.

Erityisohjeet glaukoomaleikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen potilaalla on muutaman viikon ponnistelu- ja rasituskielto, ja saunominen, uiminen sekä silmämeikin käyttö on kielletty. Lääkäri kirjoittaa sairauslomaa noin neljä viikkoa, minkä jälkeen annetaan uudet jatkohoito-ohjeet.

Leikkaava lääkäri antaa ohjeet painetta alentavien lääkkeiden käytöstä tai mahdollisesta lopettamisesta.
Mitä diodilaserhoidossa tapahtuu?

Toimenpiteessä silmän pintaa ei lävistetä, vaan puudutuksen jälkeen laserenergia kohdistetaan silmän valkoisen kovakalvon läpi useasta eri kohdasta. Laserarpien avulla pyritään vähentämään silmänsisäisen nesteen muodostusta sitä tuottavassa kudoksessa (sädekehä) silmänpaineen alentamiseksi. Silmän pintaan ei jää arpia.

Diodilaserhoidon jälkeen

Puudutusaineen vaikutuksen ajan silmä ei sulkeudu kunnolla, joten silmä peitetään toimenpiteen jälkeen. Silmään kannattaa laittaa runsaasti kostutustippoja, kunnes silmä liikkuu ja sulkeutuu normaalisti.

Silmänpaine ei yleensä heti laske ja voi jopa nousta väliaikaisesti toimenpiteen jälkeen. Painelääkkeitä tulee käyttää lääkärin ohjeiden mukaisesti.

glaukooma; diodilaserhoito; putkileikkaus; trabekulektomia; syvä sklerektomia; silmänpaine; glaukoomaleikkaus; glaukooman hoito

Kyllä

Päivitetty  10.8.2023