Glaukooman laserhoito

Laserhoitoa voidaan käyttää sekä avokulmaglaukoomaa että ahdaskulmaglaukoomaa sairastavien potilaiden hoidossa. Laserhoito on nopea ja kivuton toimenpide.

Avokulmaglaukooma

Avokulmaglaukoomaa sairastaville potilaille voidaan tehdä kammiokulman laserhoito, joka parantaa silmänsisäisen nesteen ulosvirtausta. Laserhoidon suotuisa vaikutus silmänpaineeseen on nähtävissä 1—2 kuukauden kuluttua hoidosta, jolloin silmänpaine tarkistetaan. Laserhoidon teho voi kestää muutamasta kuukaudesta useaan vuoteen.

 

Ahdas- eli sulkukulmaglaukooma

Ahdaskulmaglaukoomassa tehdään värikalvoon lasersäteen avulla yksi tai useampi pieni reikä parantamaan silmän nestekiertoa. Tavoitteena on alentaa silmänpainetta sekä ehkäistä uutta silmänpaineen nousua. Joskus toimenpide tehdään ennaltaehkäisevästi, jos kammiokulmat todetaan ahtaiksi, vaikka oireita ei olisi.

Lasertoimenpide

Silmän pinta puudutetaan silmätipalla, ja silmän pinnalle laitetaan linssi hoidon ajaksi. Hoidon aikana potilaat aistivat lyhyitä, kirkkaita valonvälähdyksiä. Varsinaista kipua ei tunnu, jotkut voivat tuntea pientä nipistelyä.

Hoito kestää korkeintaan muutaman minuutin. Hoidon aikana pää on pidettävä paikallaan. Hoitaja tukee päätä tai pää tuetaan pannalla. Hoidon aikana katseen suunta on tärkeä pitää annetun ohjeen mukaisessa kohteessa.

Hoidon jälkeen

Silmä on jonkin aikaa häikäistynyt, mikä johtuu kirkkaasta valosta. Hoito ei aiheuta rajoituksia. Jos silmässä tuntuu kovaa kipua tai muuta poikkeavaa, kannattaa tarvittaessa ottaa yhteys hoitoyksikköön.

glaukooman hoito; glaukooma; laserhoito; silmähoito

Kyllä

Päivitetty  10.8.2023