Verkkokalvoirtauman hoito

Verkkokalvon irtauma hoidetaan lähes aina leikkauksella. Suurin osa irtautuneista verkkokalvoista saadaan paikalleen yhdellä tai useammalla leikkauksella.

Kun verkkokalvo irtoaa sitä ravitsevista kudoksista, se ei enää pysty aistimaan valoa. Irtaumaa vastaava näkökentän osa hämärtyy. Jos verkkokalvon irtaumaa ei hoideta, silmä sokeutuu.

Leikkaushoito

Verkkokalvon irtauma hoidetaan lähes aina leikkauksella. Leikkauksen tavoitteena on asettaa verkkokalvo takaisin kontaktiin silmän ulompien kerrosten kanssa ja sulkea verkkokalvoreikä, joka on aiheuttanut irtauman. Näin pyritään sekä palauttamaan näkö mahdollisimman hyväksi että estämään irtauman uusiutuminen.

Ennen leikkausta

Asento- ja liikkumisrajoituksia

Vältä tarpeetonta liikkumista leikkausta odottaessa, jotta irtauma ei laajenisi. Päätä tulee pitää asennossa, jossa painovoima pikemminkin painaa verkkokalvoa paikalleen kuin vetää sitä irti. Sopiva asento riippuu siitä, missä kohdassa verkkokalvoa repeämä sijaitsee. Ohjeet odotteluasennosta saa hoitavalta silmälääkäriltä tai silmähoitajalta.

Hoitotulokset

Suurin osa irtautuneista verkkokalvoista saadaan paikalleen yhdellä tai useammalla leikkauksella. Näkökenttä paranee useimmiten lähes ennalleen, mutta näön tarkkuus voi jäädä alentuneeksi.

Leikkauksen kulku

Leikkaustekniikka on yksilöllinen

Leikkaus suoritetaan yleensä paikallispuudutuksessa ja leikkaus kestää 1-2 tuntia. Leikkauksen aikana annetaan rentouttava lääkitys ja kipulääkitys suonensisäisesti.

Leikkaustekniikka valitaan yksilöllisesti. Valintaan vaikuttavat muun muassa irtauman laajuus, reikien sijainti sekä aikaisemmat silmäsairaudet tai -leikkaukset.

Leikkauksen tavoitteet

Kaikissa verkkokalvon irtauman leikkauksissa on tärkeintä sulkea verkkokalvossa olevat reiät. Reikien tai repeämien reunat painetaan tavalla tai toisella kontaktiin silmän ulompien kerrosten kanssa ja repeämien ympärille tuotetaan joko laserilla tai jäädyttämällä arpi. Tämä arpi estää nesteen virtaamisen verkkokalvon alle.

Kotiutuminen

Kotiutuminen tapahtuu yleensä leikkausta seuraavana päivänä, mutta joskus sairaalahoitoa tarvitaan useampikin päivä.

Leikkauksen jälkeen

Näkö palautuu vähitellen

Välittömästi leikkauksen jälkeen silmä näkee usein varsin huonosti. Näkö palautuu vähitellen ja lopulliseen paranemiseen voi mennä useita kuukausia. Silmälasin vahvuuskin voi muuttua.

Uusien lasien tarve ja vahvuus voidaan arvioida noin kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Tämä tapahtuu jälkitarkastuksessa oman silmälääkärin vastaanotolla.

Kotihoito-ohjeet leikkauksen jälkeen

Tarkat kotihoito-ohjeet annetaan hoitavasta yksiköstä. Leikkauksen jälkeen on kiinnitettävä huomiota tiettyihin erityisohjeisiin ja rajoituksiin. Kontrolleissa tulee käydä leikkauksen jälkeen suunnitelman mukaan.

Asentohoito

Leikkauksen jälkeen määrätään usein muutamaksi päiväksi asentohoito. Asentohoito on yhtä tärkeä osa hoitoa kuin itse leikkaus.

Asentohoidon tarkoitus on ohjata painovoima tai kaasun noste painamaan mahdollisimman tehokkaasti verkkokalvoreikää silmän ulompia kerroksia vasten. Asento riippuu reiän sijainnista ja asentohoito kestää hyvin harvoin yli viikon. Asentohoidon voi toteuttaa kotona.

Kaasutäyttö

Jos silmään on leikkauksen yhteydessä ruiskutettu kaasua, siitä saa erillisen ohjeen hoitavasta yksiköstä. Silmällä ei näe kunnolla niin kauan, kun kaasu on silmässä. Nesteen ja kaasun rajan voi nähdä vaakasuorana rajapintana, joka päivien kuluessa hitaasti siirtyy alaspäin. Lopuksi kaasu hajoaa pieniksi kupliksi, jotka näkyvät näkökentässä alhaalla. Lentomatkustaminen on kielletty niin kauan kun kaasua on vähääkään silmässä.

Kontrollit

Leikattua silmää tarkastetaan määräajoin. Onnistuneenkin leikkauksen jälkeen silmät toipuvat eri tavoin. Verkkokalvo voi arpeutua moitteettomasti paikalleen tai se voi irtautua uudelleen. Silmän reaktiotapaa ei voi ennustaa. Siksi on tärkeää, että kontrolleissa käydään suunnitelman mukaan ja potilas seuraa myös itse silmän oireita.

Lisätietoa leikkaushoidosta ja kotihoito-ohjeista:

Milloin yhteys hoitavaan yksikköön?

Yhteyttä tulee ottaa leikkauksen jälkeen, mikäli:

  • näkö heikkenee
  • näkökenttään leviää liikkumaton varjo tai "nokisadetta"
  • silmän punoitus, kipu ja rähmintä lisääntyvät.
Usein kysytyt kysymykset leikkauksen jälkeen

Miten huomaan, jos verkkokalvo lähtee uudelleen irti?

Näkö heikkenee, ja näkökenttään voi ilmaantua uudelleen varjoa. Kaasutäytön aiheuttama sumea alue poistuu näkökentässä alaspäin, ja tämän yläpuolelta pitäisi paljastua paremmin näkevää aluetta. Jos tälle paremmin näkevälle alueelle ilmaantuu uutta varjoa, on syytä ottaa yhteyttä hoitavaan silmäyksikköön.

Voinko lukea tai kantaa kauppakasseja? Voinko lähteä lenkille?

Saatte lukea myös asentohoidon aikana, kunhan huolehditte asennon noudattamisesta. Kodin ulkopuolella liikkuminen ja esimerkiksi kaupassa käynti pitäisi jättää asentohoidon jälkeiseen aikaan. Asentohoidon päätyttyä saatte elää normaalia elämää, mutta hikiliikuntaa tulee välttää ainakin kuukauden ajan. Uimista on tulee välttää kolmen viikon ajan.

Silmän mustuainen on vieläkin iso, leikkauksesta on 3 päivää aikaa?

Laajentavat silmätipat ja puudutteet voivat aiheuttaa pitkäkestoisen mustuaisen laajentumisen. Joskus sairauteen tai hoitoon liittyen mustuainen voi myös vaurioitua siten, että se jää pysyvästi normaalia laajemmaksi. Jos leikatun silmän keskilaajaan mustuaiseen liittyy silmäkipua, päänsärkyä tai pahoinvointia, on syytä hakeutua hoitavaan silmäyksikköön tarkastukseen.

Voinko käyttää vanhoja silmälaseja? Milloin kannattaa hankkia uudet silmälasit?

Vanhoja laseja voi käyttää, niiden käytöstä ei ole haittaa toipumiselle vaikka ne eivät olisikaan oikean vahvuiset. Uusien lasien tarpeen voi arvioida yleensä noin 3 kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Saako leikattuun silmään käyttää kostutustippoja?

Kostutustippojen käyttö on suositeltavaa. Kostutustippojen ja lääkeainetta sisältävien silmätippojen välillä tulee pitää puolen tunnin väli, ettei lääkeaine huuhtoudu pois.

Saanko ajaa autoa?

Autolla ajo on kielletty ainakin niin kauan, kun leikatussa silmässä on kaasua sumentamassa näkökenttää. Tämän jälkeen ajokyky riippuu leikatun silmän toipumisesta ja toisen silmän näkökyvyn tasosta. Hoitava silmälääkäri pystyy antamaan yksilöllisen tiedon ajokiellon kestosta.

Asentohoidon kestoksi kerrottiin x päivää, tuleeko minun olla koko ajan tässä asennossa?

Niin paljon kuin mahdollista, esimerkiksi 50 minuuttia tunnista. Ruokailemaan ja WC-käynneille saatte kotona liikkua, mutta silloinkin on päätä hyvä kallistaa ohjatun asennon suuntaan.

verkkokalvokirurgia; verkkokalvon irtauma; silmäleikkaus

Kyllä

Päivitetty  23.8.2023