Lasiais- ja verkkokalvoleikkaukset

Lasiais- ja verkkokalvoleikkaukset ovat haastavia silmäleikkauksia, joissa silmän sisällä oleva lasiainen yleensä poistetaan ja verkkokalvoa voidaan käsitellä eri tavoin.

Leikkaus

Lasiais- ja verkkokalvoleikkaukset suoritetaan useimmiten paikallispuudutuksessa ja leikkauksen aikana potilas saa rauhoittavaa lääkitystä. Silmässä ei tunnu leikkauksen aikana kipua, mutta silmän ympäristö tuntee koskettelun ja esimerkiksi huuhtelunesteiden virtaamisen. Puudutettukin silmä voi nähdä leikkauksen aikana valoja, värejä ja liikkuvia hahmoja.

Leikkauksen yhteydessä poistetaan lasiainen joko osittain tai kokonaan.

Kun lasiainen on poistettu, voidaan suorittaa verkkokalvolle tarvittavat toimenpiteet. Kaikki tämä tehdään mikrokirurgisilla instrumenteilla alle millimetristen kanavien kautta. Leikkauksen jälkeen lasiaistilan täyttää kirkas neste, jota silmä aina erittää lasiaistilaan. Lasiainen ei kasva takaisin, mutta se ei ole näkemisen kannalta tarpeellinen kudos.

Kaasutäyttö ja asentohoito

Lasiaistila täytetään usein verkkokalvoleikkauksen lopuksi kaasulla. Kaasutäyttöön liittyy aina myös asentohoito. Asentohoito on yhtä tärkeä osa hoitoa kuin itse leikkaus.

Katse suunnataan muutaman päivän ajan siten, että silmän sisäinen kaasu tukee juuri sitä verkkokalvon osaa, joka tarvitsee tukea leikkauksen jälkeen. Asennosta annetaan yksityiskohtaiset ohjeet leikkauksen päättyessä. Asento on yksilöllinen. Se voi olla kasvot alaspäin tai esimerkiksi kylkiasento. Kaasutäytön aikana näkökenttä on hämärä, mutta näkö palautuu muutamassa viikossa kaasun imeytyessä vähitellen pois silmästä.

Lentomatkustaminen on kielletty niin kauan, kun kaasua on vähääkään silmässä.

Kotihoito-ohjeet

Lääkitys

Leikattuun silmään laitettavista silmälääkkeistä annetaan kirjalliset ohjeet. Leikkauksen jälkeen käytetään kortisonia ja antibioottia sisältäviä silmätippoja tulehduksen estämiseksi ainakin kuukauden ajan. Mahdolliset aikaisemmat silmälääkitykset jatkuvat entisellään, ellei erikseen muuta sovita. Tavanomaisia kipulääkkeitä voi yleensä käyttää tarpeen mukaan.

Autoilu

Henkilöautoa voi ajaa vasta, kun hoidettavan silmän näkö on palautunut (ja kaasu poistunut) ja jos toinen silmä näkee normaalisti. Jos toinenkin silmä on heikko tai kyseessä on ammattiajokortti, ajokyky on arvioitava tapauskohtaisesti. Käytännössä autolla ajokielto lasiais- tai verkkokalvoleikkauksen jälkeen on yleensä 2-8 viikkoa.

Erityisohjeet ja rajoitukset

Tarkat ohjeet annetaan potilaalle hoitavasta yksiköstä.

Yleistä huomioitavaa lasiais- ja verkkokalvoleikkauksen jälkeen

  • Leikkauksen jälkeen saattaa tulla asentohoito, jota tulee noudattaa myös kotona.
  • Silmäluomien reunat tulee puhdistaa päivittäin.
  • Silmään ei saa joutua vettä eikä vieraita aineita.
  • Saunomis- ja uintikielto.
  • Silmämeikkiä ei tule käyttää.
  • Leikattua silmää ei saa hieroa eikä painella. Öisin tulee käyttää sairaalasta saatua muovikilpeä silmän suojana.
  • Sairasloman pituus on usein 3-6 viikkoa.
Mahdolliset komplikaatiot

Silmänsisäinen tulehdus

Vakavin silmänsisäiseen leikkaukseen liittyvä riski on silmänsisäinen bakteeritulehdus eli endoftalmiitti. Se on onneksi hyvin harvinainen, ja kehittyy harvemmalle kuin yhdelle potilaalle tuhannesta. Riskiä lisäävät huono hygienia ja silmätulehdukset. Tämän vuoksi leikkauksen jälkeen on huolellisesti noudatettava annettuja hoito-ohjeita, rajoituksia ja käytettävä tulehdusta ehkäiseviä silmätippoja ohjeistetusti.

Kaihi

Lasiaisenpoisto eli vitrektomia aiheuttaa silmän etuosassa sijaitsevan mykiön eli silmän oman linssin samentumista. Mykiön samentumaa kutsutaan kaihiksi. Kaihen kasvu nopeutuu lähes aina verkkokalvoleikkausten jälkeen, mutta kaihen kasvuvauhtia ei voi ennustaa tarkemmin.

Oireena on näön heikentyminen ja häikäisy.

Verkkokalvon irtauma

Lasiaisen poiston yhteydessä voi verkkokalvon reunaan kehittyä pieniä reikiä tai repeämiä, joiden kautta voi silmän sisältä alkaa kulkeutua nestettä verkkokalvon alle. Oireena on nopeat valonvälähtelyt ("salamointi") ja tuntien tai päivien kuluessa keskemmälle etenevän tumman varjon ilmaantuminen näkökenttään.

Seuranta

Silmän toipumista seurataan määräajoin. Silmän reaktiotapaa ei voi ennustaa. Siksi on tärkeää, että kontrolleissa käydään suunnitelman mukaan ja potilas seuraa myös itse silmän oireita.

Milloin yhteys hoitavaan yksikköön?

Leikkauksen jälkeen vaarallisia oireita ovat

  • näön heikentyminen
  • näkökenttään leviävä liikkumaton varjo ja "nokisade”
  • voimakkaasti lisääntynyt punoitus, kipu ja rähmiminen.

Edellä mainitut voivat viitata verkkokalvon irtaumaan, silmätulehdukseen tai muuhun kiireellistä lisäarvioita vaativaan tilaan.

verkkokalvokirurgia; silmänpohja; lasiainen; verkkokalvoleikkaus; silmähoito; verkkokalvo; asentohoito; lasiaisleikkaus; vitrektomia

Kyllä

Päivitetty  23.8.2023