Silmän lasiaispistos

Silmän pistoshoito on nopea ja yleensä kivuton toimenpide, jolla pyritään parantamaan tai säästämään potilaan olemassa oleva näkökyky.

​​

Hoitosuunnitelma

Hoidosta sovitaan aina yksilöllisesti ottaen huomioon potilaan tilanne. Tässä artikkelissa kerrotaan yleisesti lasiaispistoshoidosta.

Lasiaispistoksia annetaan yleensä aluksi kolmen pistoksen sarja kuukauden välein. Mikäli lääkkeestä on hyvä vaste, voidaan pistosväliä pidentää tai seurata sairauden tilaa. Tilanne arvioidaan pistossarjan jälkeen tutkimusten perusteella. Usein pistoshoito vie hoitojaksoineen ja seurantoineen useita vuosia, minä aikana hoidossa tarvitaan lukuisia lääkepistoja. Hoidosta on tehoa sitä paremmin, mitä varhaisemmin hoito saadaan aloitettua diagnoosin varmistuttua.

Toimenpiteen kulku

Silmän sisälle ruiskutetaan hyvin pieni määrä kasvutekijäestäjää (anti-VEGF), jonka tarkoituksena on kuivattaa tarkan näön alueella turvotusta aiheuttavat verisuonet. Toimenpide tapahtuu polikliinisesti ja vaikka itse pistoskäynti kestää vain noin 10—20 minuuttia, käyntiin kannattaa varata aikaa tunti. Lasiaispistos annetaan paikallispuudutuksessa, eikä se aiheuta merkittävää kipua.

Toimenpiteen jälkeen

Tarkat ohjeet annetaan potilaalle hoitavasta yksiköstä. Kotiutumaan pääsee heti toimenpiteen jälkeen, vaikka näkö saattaa olla sumea lasiaisessa liikkuvan lääkeaineen, pienten ilmakuplien tai silmään laitetun kostutus- tai antibioottivoiteen takia. Toimenpiteen jälkeen ei saa välittömästi ajaa autoa.

Silmää ei saa koskea tai kastella ensimmäisen 1-3 vuorokauden aikana ja silmän hieromista pitää välttää viikon ajan. Ponnistelua sekä saunomista tulee myös välttää vähintään ensimmäiset kolme vuorokautta. Hoidon riskinä on silmänsisäinen tulehdus, joka on harvinainen mutta vakava haittavaikutus. Rähmivän silmätulehduksen aikana pistoshoitoa ei voida toteuttaa lisääntyneen tulehdusriskin vuoksi.

anti-vegf; lasiaispistos; injektio; ikärappeuma; silmäpistos; kostea silmänpohjarappeuma; lasiainen; silmä; silmähoito; silmäinjektio

Kyllä

Päivitetty  10.8.2023