Verkkokalvorepeämän laserhoito

​Laserhoidolla estetään nesteen pääseminen repeämästä verkkokalvon alle eli verkkokalvon irtoaminen.

​​​Repeämä verkkokalvolla tulisi laseroida mahdollisimman nopeasti, jotta vältyttäisiin repeämän laajenemiselta ja verkkokalvon irtaantumiselta.

Toimenpide on nopea

Ennen laseroinnin aloitusta mustuainen laajennetaan silmätipoilla. Silmän pinta myös puudutetaan puudutustipoilla, jonka jälkeen silmän pinnalle asetetaan pieni kontaktilinssi. Sen kautta lasersäde saadaan kohdistettua juuri oikealle alueelle.


Verkkokalvolla oleva repeämä ympäröidään pienin laserpoltoin. Arpeutuminen estää nesteen pääsyn verkkokalvon alle. Toimenpide on sinänsä kivuton, mutta hetkellistä nipistelyä voi tuntua ja kirkas valo voi aiheuttaa häikäisyä.

Laseroinnin jälkeen

Laserhoito ei vaadi jälkihoitoa, mutta ponnistelua ja lukemista tulee välttää 2 viikkoa, jonka aikana arpeutuminen tapahtuu. Silmään voi tulla uusi verkkokalvorepeämä tai verkkokalvo saattaa irrota laseroinnin jälkeenkin.

Hoitavaan yksikköön pitää olla välittömästi yhteydessä, mikäli

  • näkö sumenee
  • näkökenttään ilmestyy paljon mustia pilkkuja tai valonvälähdyksiä (enemmän kuin ennen)
  • näkökenttään muodostuu yhteneväinen varjo.

Verkkokalvorepeämän muodostuminen ei aiheuta aina oireita. Mitään varsinaista keinoa ​repeämän syntymisen ehkäisemiseksi ei ole. Tästä syystä silmät kannattaa tutkituttaa säännöllisesti ja oireiden ilmaantuessa hakeutua silmälääkäriin.verkkokalvoreikä; verkkokalvorepeämä; laserhoito; silmähoito; verkkokalvo; Silmätaudit; lasiaisen irtauma; nokisade

Kyllä

Päivitetty  26.4.2019