Verkkokalvon repeämä

Verkkokalvon repeämä voi aiheuttaa näköoireita, kuten nokisadetta tai hahtuvien leijailua näkökentässä, tai se voi löytyä täysin oireettomana sattumalöydöksenä silmälääkärin tutkimuksessa.

Lasiainen (1) on kiinnittyneenä verkkokalvoon (2). Jos lasiainen on tiukasti kiinni verkkokalvon pinnassa, lasiainen voi irtautuessaan vetää reiän verkkokalvoon (3). Jos repeämän kautta pääsee lasiaistilasta nestettä verkkokalvon alle, se voi nostaa verkkokalvoa ja aiheuttaa verkkokalvon irtauman.

Verkkokalvon repeämä voi aiheuttaa verkkokalvon irtoamisen

Useimmat verkkokalvon repeämät johtuvat lasiaisen irtaumasta. Repeämä voi aiheutua myös päähän kohdistuneesta iskusta tai törmäyksestä. Silmän verkkokalvo voi olla myös perinnöllisistä syistä alttiimpi repeämille.

Kiireellistä hoitoa vaativa repeämä usein aiheuttaa helposti huomattavia näköoireita, kuten salamointia, nokisadetta ja näön heikkenemistä. Sattumalöydöksenä löydetty repeämä harvoin aiheuttaa verkkokalvon irtaumaa, mutta kaikki löydetyt repeämät tulee laseroida mahdollisimman pian.

Hoito

Pienet verkkokalvon repeämät ja reiät voidaan hoitaa polikliinisesti laserilla.

verkkokalvo; verkkokalvoreikä; verkkokalvorepeämä; lasiaisen irtauma; laserhoito; Silmätaudit; verkkokalvon irtauma; näköoireet

Kyllä

Päivitetty  23.8.2023