Pesuainetta joutui silmään

Usein silmään roiskahtavat pesuaine- ja kemikaalimäärät ovat pieniä. Jos silmä on oireeton, seuranta kotona riittää.

Miedot ja voimakkaat pesuaineet sekä kemikaalit

Pesuaineet ja kemikaalit jaetaan mietoihin ja voimakkaisiin. Mietoja pesuaineita ovat esimerkiksi astianpesuaine, shampoo, käsidesi ja hiuslakka.

Emäksiset aineet (pH yli 7) kuten tukkeutuneiden viemärien avaamiseen käytetyt aineet ja voimakkaat pesuaineet (esimerkiksi kloriitti, konetiskiaine, pyykinpesuaine) ovat silmälle vaarallisimpia. Vahvojen happojen ja emästen (pH alle 4 tai yli 10) aiheuttamat vammat kuuluvat aina silmälääkärin tarkistettavaksi.

Vähäisen tapaturman merkkejä ovat silmien ärsytys, punoitus, roskantunne ja hetkellinen kirvely, jotka menevät nopeasti ohi. Mikäli silmää pystyy pitämään hyvin auki,  on tilanne  hyvä.

Ensiapu

  • Huuhtele välittömästi runsaalla vedellä vähintään 30 minuuttia.
  • Huuhtelu tehdään kotona tai tapahtumapaikalla ennen mahdollista siirtymistä terveydenhuoltoon.
  • Vakavammissa kemikaalivammoissa huuhtelun tulee jatkua 30 minuuttia ja jatkua keskeytyksettä, myös siirtymisen ajan, tutkimistilanteeseen asti.

Välittömästi tehty huuhtelu on ensiarvoisen tärkeää, jotta ärsyttävä aine saadaan silmästä pois mahdollisimman nopeasti.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä, mikäli silmään kehittyy seuraavien tuntien aikana

  • voimakasta kipua
  • turvotusta
  • valonarkuutta
  • kyynelvuotoa
  • tai mikäli silmää ei pysty pitämään auki.

Ota lääkärikäynnille mukaan tarkat tiedot silmään joutuneesta aineesta (esimerkiksi pesuainepurkki tai kuva etiketistä).

Hoidoksi tulee usein antibioottisilmävoide ja tarvittaessa silmän peittäminen oireiden vähentämiseksi.

punoittaa; pesuaine; emäs; pH; emäksinen; hapan; shampoo; ensiapu; kirvely; punoitus; silmähuuhtelu; punainen silmä; kemikaali; silmän ärsytys; sampoo; pesuainetta joutui silmään; hiuslakka; käsidesi; viemärin avaus; kloriitti; silmälääkäri; konetiskiaine; silmän huuhtelu

Kyllä

Päivitetty  17.8.2023