Naarmu silmän pinnalla

Esimerkiksi oksan, sormen tai kynnen osuminen silmään saattaa tehdä silmän etuosaan pinnallisen haavauman. Tällainen haava parantuu nopeasti.

Pinnallinen silmän naarmu tai haavauma parantuu nopeasti. Sormen osuminen silmään ei puhkaise silmää.

Sarveiskalvon haavauma

Sarveiskalvo on läpinäkyvä, kaareva kalvo silmän mustuaisen ja värikalvon edessä. Sarveiskalvoon voi tulla haavauma tai tulehdus.

Sarveiskalvon haavauman oireita ovat yleisimmin kyynelvuoto ja voimakas roskan tunne. Haavauman taustalla on usein vamma, esimerkiksi silmään osunut oksa, kynnen raapaisu, silmään joutunut roska tai piilolasien käyttö. Haavauman tulehtumiseen altistavat esimerkiksi piilolasien käyttö tai kuivasilmäisyys.

Sarveiskalvon haavauma voi syntyä myös herpes simplex -viruksen aiheuttamana. Oireina voi tällöin olla silmän punoitusta, roskan tunnetta, valonarkuutta ja näön heikkenemistä.

Silmää ei saa hieroa. Piilolasin käyttäjän kannattaa poistaa piilolasi oirehtivasta silmästä ja pitää taukoa piilolasin käytössä, kunnes oireet helpottavat. Kuiviin silmiin on apteekeista saatavilla kostuttavia silmätippoja ja -voiteita ilman reseptiä. Silmälappu, joka estää räpyttämisen, voi joskus helpottaa kipua.

Itsehoito

Lieviin oireisiin voi käyttää kostuttavia silmätippoja, joita saa apteekista ilman reseptiä. Jos silmä on oireeton tai roskantunne on hyvin vähäistä, itsehoito riittää.

Silmän pinnan haavauma paranee yleensä muutamissa päivissä. Hoitona voi olla silmävoide.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

  • Jos silmä vetistää, on kipeä tai silmää ei pysty pitämään auki.
  • Jos näkö on heikentynyt.
  • Jos silmä punoittaa ja rähmii.
pinnallinen haavauma; silmä; naarmu silmän pinnalla; oksa osui silmään; oksa; sarveiskalvon haavauma; oksan raapaisu

Kyllä

Päivitetty  17.8.2023