Luomireunan tulehduksen hoito

Krooninen luomireunan tulehdus on pitkäaikainen sairaus. Pitkäjänteinen ja säännöllinen omahoito on olennaista tulehduksen rauhoittamiseksi ja oireiden vähentämiseksi.

 
 

Luomireunan tulehdustaipumuksesta kokonaan parantavaa hoitoa ei ole. Hoidon tavoitteena on tulehdustilanteen hallinta ja taudin pahenemisvaiheiden estäminen. Taudin kulku on usein aaltoilevaa, ja oireet voivat pysyä poissa pitkiäkin aikoja.

Hoidon kulmakivi on säännöllinen luomireunojen lämpöhoito ja puhdistus. Joskus tarvitaan lisäksi tulehdusta rauhoittavaa lääkehoitoa. Säilöntäaineettomia kostutustippoja kannattaa käyttää säännöllisesti, koska ne huuhtovat tulehdustekijöitä pois silmän pinnasta ja hoitavat silmän pintaa. Jos tulehdus liittyy ihosairauteen, on sen hyvä hoito olennaista.

Luomireunojen lämpöhoito ja puhdistus

  1. Pidä lämpöhaudetta silmäluomien päällä 3 minuutin ajan, jotta Meibomin rauhasissa oleva rasva pehmenee. Käytä esimerkiksi lämpimällä vedellä kastettua puhdasta froteepyyhettä, joka on kierretty kuivaksi, puhdasta lämpötyynyä tai lämmintä vettä sisältävää puhdasta Minigrip-pussia. Hoitoa voi tehostaa lämmittämällä ja puhdistamalla yhden silmän kerrallaan, jolloin luomi ei ehdi välissä jäähtyä.
  2. Pese kädet. Tyhjennä tukkeutuneet ja tulehtuneet rauhaset eritteestä painelemalla luomenreunoja kohti silmämunaa puhtaalla sormella tai puisella pumpulitikulla. Paina sormella tai pumpulipuikolla luomireunasta kohti silmämunaa muutaman sekunnin ajan, jotta Meibomin rauhaset tyhjentyvät. Voit tehostaa hoitoa hieromalla rauhasia tyhjäksi rullaten yläluomea sormen leveydeltä ylhäältä alaspäin ja alaluomea alhaalta ylöspäin aina luomireunaan saakka. Käsittele molempien silmien ylä- ja alaluomet koko leveydeltään.
  3. Puhdista luomireunat. Kostuta puhdas vanupuikko vesijohtoveteen. Pyyhkäise ylä- ja alaluomen reunat ja ripsien tyvet koko matkaltaan puhtaiksi. Tee vastaava puhdistus myös toiseen silmään toisella puhtaalla vanutikulla. Voit käyttää puhdistukseen myös apteekista saatavia paikallishoitovalmisteita.
  4. Jos lääkäri on määrännyt silmävoidetta tai –tippaa, se laitetaan luomireunaan puhdistuksen jälkeen. Silmävoidetta tai –tippaa pursotetaan puhtaan vanutikun päähän, jolla lääkeaine levitetään luomireunaan.
 

Kyllä

Päivitetty  28.2.2023