Kyynelteiden ahtauma ja tukos

Kyynelteiden ahtauma kehittyy yleensä vähitellen itestään tai tulehdusten seurauksena. Oireena on silmän vetistäminen ja joskus tähän liittyvä rähmiminen.

Mistä kyynelteiden tukos johtuu?

Kyynelvuoto voi johtua myös silmäluomen kääntymisestä iän myötä ulospäin, jolloin alaluomen kyynelpiste ei enää pysty keräämään kyynelnestettä.

Kyynelnestettä silmästä pois vievät kyyneltiet voivat olla tukossa synnynnäisesti. Ahtaus voi kehittyä vähitellen itsestään, tulehdusten seurauksena tai joskus harvoin kasvaimen seurauksena.

Pitkittyneissä kyyneltietukoksissa tarvitaan usein leikkaushoitoa.

Muut syyt poikkeavalle silmän vetistykselle

  • Vastasyntyneen synnynnäinen kyynelkanavan tukos on hyvin yleinen, mutta kyyneltie avautuu yleensä itsestään puolen vuoden ikään mennessä.
  • Silmän poikkeavan kyynelvuodon yleisin syy on silmän pinnan sarveiskalvon kuivuus eli kuivasilmäisyys.

Miten kyyneleet muodostuvat?

Kyyneleet syntyvät silmäkuopassa olevissa kyynelrauhasissa (1). Niistä kyynelneste leviää suojaamaan silmän näkyviä osia. Kyynelneste poistuu kyynelpisteiden kautta kyyneltiehyeisiin (2) ja sieltä edelleen kyynelpussiin (3) ja kulkeutuu sieltä nenäkäytäviin.

Voit klikata kuvaa suuremmaksi.

Kyyneleet syntyvät kyynelrauhasissa (1). Kyynelneste poistuu kyynelpisteiden kautta kyyneltiehyeisiin (2) ja kyynelpussiin (3).
kyyneltiet; kyynelteiden ahtauma; kyynel; kyynelkanava; vetistys; kyynelteiden tukos; rähmintä

Kyllä

Päivitetty  23.8.2023