Näkö heikkenee hitaasti

Näkökyky voi heikentyä hitaasti kuukausien tai vuosien aikana. Kyse voi olla silmän taittovoiman muutoksesta, ikänäöstä tai hitaasti kehittyvästä silmäsairaudesta.

Taittovirheet

Valonsäteet taittuvat silmään sarveiskalvon ja mykiön läpi muodostaen terävän kuvan verkkokalvolle. Taittovioissa on tavallisimmin kyse silmän pituuden vaikutuksesta kuvan terävyyteen. Kyse voi myös olla sarveiskalvon poikkeavasta taittovoimasta.

Ensimmäiseksi on varmistettava, että käytössä olevien silmälasien voimakkuus on kohdallaan sekä kauas katsellessa että lukiessa. Lukulasien tai lukulasilisän tarve ilmaantuu 40–45 vuoden iässä.

Lue lisää:

Ikänäkö

Lähelle näkeminen, esimerkiksi lukeminen, vaikeutuu, koska silmän mukautumiskyky lähikatseluun alkaa heiketä 40–45 vuoden iässä ja häviää käytännössä lähes kokonaan 60 vuoden ikään mennessä.

Apuvälineenä ovat kuperat pluslasit. Ikänäön ilmaantuessa jotkut hankkivat itsenäisesti edulliset pluslasit ja näkevät niillä paremmin.

Ikänäön ilmaantuessa olisi hyvä käydä ensimmäisiä laseja tarvittaessa joko optikolla tai halutessaan yksityisellä silmälääkärillä, etenkin jos aiempia silmätutkimuksia ei ole tehty.

Lue lisää:

Näköä heikentävä silmäsairaus

Jos silmälasien hankkiminen tai uusiminen ei auta, näön heikentymisen taustalla voi olla vähitellen kuukausien tai vuosien kuluessa edennyt silmäsairaus.

Lue lisää hitaasti näköä heikentävistä silmäsairauksista, joita ovat muun muassa:

taittovirheet; näkö heikkenee; taittovika; silmälasit; ikänäkö; silmäsairaus; näön heikentyminen

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019