Näärännäppy ja luomirakkula

Näärännäppyjä (hordeolum) ja luomirakkuloita (chalazion) esiintyy silmäluomilla tavallisimmin yksittäisinä ja kaikenikäisillä. Ne paranevat ja häviävät usein itsestään, ilman antibioottitippoja.

Kuvituskuva. Lapsella näärännäppy alaluomella. Näärännäpyn alapuolella oleva ihonalainen patti on luomirakkula.

Näärännäpyn oireet

Luomen talirauhasen tukkeuman ja paikallisen tulehduksen seurauksena voi kehittyä näärännäppy, joka alkuvaiheessa aiheuttaa luomen painoarkuutta ja kipua tai voi näkyä luomireunassa punoittavana pienenä kivuliaana pattina.

Luomirakkulan oireet

Kapseloituessaan talirauhasen tukkeumasta kehittyy luomirakkula. Tulehtunut luomirakkula voi puhjeta, jolloin silmästä voi tulla runsaastikin märkäistä, usein kellertävää eritettä. Joskus eritteeseen voi olla sekoittuneena myös verta.

Mikäli luomirakkula puhkeaa, kyseessä on vaaraton tapahtuma. Tällöin silmä kannattaa puhdistaa heti ja seuraavien päivien aikana silmää kannattaa hautoa lämpöisellä ja puhdistaa luomireunoja. Näin varmistetaan, että luomirakkulaan mahdollisesti vielä jäänyt märkäinen erite saadaan pois.

Luomirakkula voi ilmaantua myös ilman tulehdusvaihetta ja olla kokonaan oireeton.

Itsehoito

Lämpöisellä hautomisella ja luomen reunan puhdistamisella voi itse nopeuttaa luomirakkulan parantumista. Mikäli luomirakkula puhkeaa itsestään, myös tällöin kannattaa toteuttaa luomireunan hoitoa.

 
 

Hoito terveydenhuollossa

Mikäli silmäluomien patit eivät parane itsehoidon avulla, voi ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Näärännäpyn hoitona on yleensä antibioottivoide.

Mikäli luomirakkulat eivät häviä kuukausienkaan jälkeen (ja ne ovat kookkaita), ne voidaan tyhjentää kirurgisesti. Pienillä lapsilla toimenpide tehdään aina nukutuksessa.

Vauvaikäisillä esiintyy tautimuotoa, jossa tulehtuneita rauhasia on useita yhtä aikaa molemmissa silmissä ja tällöin tilanne vaatii lääkärin arvion.

patti silmäluomella; chalazion; hordeolum; luomirakkula; näärännäppy; hoito; silmä

Kyllä

Päivitetty  29.11.2019