Näköhermon surkastuma

Lapsilla ja nuorilla synnynnäinen näköhermon surkastuma eli atrofia on yksi yleisimmistä näkövamman syistä, johon valtaosalla liittyy myös muita synnynnäisiä vammoja.

Näköhermon nystyn vaaleus viittaa hermosäikeiden määrän vähyyteen eli näköhermon surkastumaan eli atrofiaan. Näköhermon surkastuman vaikeusaste ja sen aiheuttama näköhaitta voi vaihdella lievästä, paikallisesta näkökenttäpuutoksesta täydelliseen sokeuteen.

Näköhermon surkastuman syy voi olla paikallinen hermon sairaus tai osa laajempaa keskushermoston sairautta tai vammaa. Syy voi olla synnynnäinen, perinnöllinen tai hankittu, esimerkiksi tapaturman tai näkörataan vaikuttavan kasvaimen aiheuttama.

Näköhermon surkastumaan ei ole parantavaa hoitoa, mutta näönkuntoutuksen apuvälineillä voidaan usein helpottaa arjessa suoriutumista.

Miten näköhermo toimii?

Näköhermo välittää näköaistimusta silmästä väliaivoihin, josta näkörata jatkuu edelleen takaraivossa sijaitsevaan näkökeskukseen. Näköhermo koostuu yli miljoonasta hermosäikeestä, joiden määrää voidaan arvioida tutkimalla silmän sisällä oleva näköhermon päätä eli nystyä.

Arviointi voidaan tehdä joko silmämääräisesti katsomalla linssin ja lampun avulla silmän sisään, valokuvaamalla tai hermokudoksen paksuutta mittaavilla kuvantamismenetelmillä (esimerkiksi silmän valokerroskuvauksella, OCT:lla).

atrofia; synnynnäinen näköhermon surkastuma; näköhermon surkastuma; silmä; nuori; näkövamma; lapsi

Kyllä

Päivitetty  25.11.2019