Polymyalgia rheumatica eli lihasreuma

Polymyalgia rheumatica eli lihasreuma on tuntemattomasta syystä aiheutuva sairaus, joka ilmaantuu tavallisimmin noin 70-vuotiaana. Sairauden ennuste on yleensä hyvä, ja suun kautta otettava kortisoni sammuttaa taudin oireet tavallisesti nopeasti.

Polymyalgian oireet

Sairauteen liittyvät yleisoireet kuten kuume, väsymys ja ruokahaluttomuus voivat alkaa viikkoja ennen taudin tyypillisiä oireita. Näitä ovat niska- ja hartiaseudun (kuva), reisien ja lantion seudun arkuus ja jäykkyys.

Nämä oireet alkavat usein varsin äkisti, jopa muutamassa päivässä. Kipu ilmenee varsinkin yöllä ja aamulla, jolloin jäykkyys haittaa pukeutumista ja esimerkiksi juuston leikkaamista ja hiusten kampaamista. Jos havaitsee itsellään edellä kuvattuja oireita, tulee hakeutua lääkäriin.

Jos tuntee ohimoseudun jyskyttävää päänsärkyä tai ilmaantuu näköhäiriötä, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Silloin selvitetään, onko kehittynyt polymyalgiaoireen lisäksi ohimovaltimotulehdus eli temporaaliarteriitti (kuva). Tilanne vaatii kiireellisen lääkärin arvioinnin, koska hoitamattomana ohimovaltimotulehdus voi aiheuttaa sokeuden.

 

Ohimovaltimon sijainti

Polymyalgian toteaminen

Polymyalgia todetaan sairauteen sopivien kliinisten oireiden, hartioiden ja lantion ja lonkkien seudun aamujäykkyyden ja arkuuden, yleisen väsymisen ja toisinaan kuumeilun perusteella. Lasko ja veren tulehdusarvo CRP saattavat olla jonkin verran koholla. Kuitenkaan sairautta ei voi vahvistaa millään erityisellä testillä tai tutkimuksella.

Polymyalgian hoito

Sairauteen ei ole parantavaa hoitoa. Kun sairaus on todettu, aloitetaan suun kautta otettava kortisoni, esimerkiksi Prednisolon 10-20 mg aamulla. Oireet väistyvät yleensä nopeasti.  Lääkeannosta vähennetään asteittain, ja lääkitystä käytetään yleensä 1-2 vuotta. Loppuvaiheessa lääkkeen ylläpitoannos on mahdollisimman pieni, esimerkiksi 2,5-5 mg päivässä. Jos on todettu temporaaliarteriitti, katso sen hoito.

Hoidossa tulee varmistaa riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti.

Polymyalgian ehkäisy

Koska sairauden syytä ei tunneta, sen puhkeamista ei voida ennalta ehkäistä. Yleisesti ottaen terveet elämäntavat edesauttavat taudin paranemista.   Seuraava sivu

 

  
 

Päivitetty  20.9.2019