Nivelpsoriaasi

​Nivelpsoriaasi on tulehduksellinen nivelsairaus, jota esiintyy nimensä mukaisesti psoriaasia sairastavilla. Sen perimmäinen syy on tuntematon. Noin 10 prosentilla nivelsairaus saattaa ilmaantua jo ennen iho-oireita. Psoriaasia sairastavista nivelpsoriaasi kehittyy noin 15–30 prosentille potilaista.

Nivelpsoriaasin taudinkuva

Nivelpsoriaasin oirekuva on monimuotoinen. Sairaus voi aiheuttaa tulehduksia suurissa nivelissä, kuten polvissa tai pienissä sormien ja varpaiden nivelissä. Sille on tyypillistä tulehdus jänteiden kiinnityskohdissa ja makkaravarvas ja -sormimuutokset. Toisinaan taudin kuva muistuttaa selkärankareumaa. Nivelpsoriaasin vaikeusaste ja aktiviteetti vaihtelevat suuresti.

Nivelpsoriaasin ennuste

Useimmilla tauti on onneksi suhteellisen lievä ja hyvänlaatuinen, jolloin hoidoksi voi riittää tarvittaessa otettavat tulehduskipulääkekuurit. Pahimmillaan nivelpsoriaasi voi olla reuman kaltainen niveliä vaurioittava monen nivelen tulehdustauti, mutta se on onneksi harvinaisempaa. Viime aikoina on kiinnitetty myös huomiota siihen, että nivelpsoriaasia sairastavilla on lisääntynyt metabolisen oireyhtymän ja sydän- ja verisuonisairauksien riski. Sen vuoksi painon pitäminen kurissa ja tupakoinnin lopettaminen on tärkeää.

Nivelpsoriaasin hoito ja sen tavoite

Nivelpsoriaasin hoidon tavoitteena on elimistön tulehduksen sammuttaminen ja taudin remissio eli oireettomuus tai mahdollisimman vähäinen taudin aktiivisuus. Jos oireet ovat lieviä, voidaan hoito aloittaa tulehduskipulääkkeillä. Lääkäriä kannattaa pyytää pistämään turvonneisiin niveliin kortisonia, sillä se on nopein tapa rauhoittaa niveltulehdus. Jos tulehduskipulääke ei tehoa riittävästi, aloitetaan reumalääkkeeksi yleensä metotreksaatti, jota otetaan kerran viikossa aina samana viikonpäivänä.

Foolihappo suojelee elimistöä metotreksaatin haittavaikutuksilta ja vähentää lääkkeen aiheuttamaa pahoinvointia. Se tulee ottaa aikaisintaan 3 tuntia metotreksaatin oton jälkeen, koska muutoin metotreksaatin teho saattaa heikentyä. Metotreksaatti täytyy tauottaa vähintään 3 kuukautta ennen raskautta. Jos metotreksaatti tai muu synteettinen reumalääke ei 6 kuukauden kuluessa tehoa riittävästi, voidaan harkita siirtymistä biologisiin lääkkeisiin. Joissain tilanteissa voidaan käyttää myös suun kautta otettavaa apremilastia.

Nivelpsoriaasin hoidossa yleisimmin käytettäviä biologisia lääkkeitä ovat TNFα-salpaajat. Ne vähentävät elimistössä tulehdusta aiheuttavan TNF:n määrää. Muita biologisia lääkkeitä jotka vaimentavat elimistön tulehdusta ja joita voidaan käyttää nivelpsoriaasin hoitoon ovat sekukinumabi, joka vähentää interleukiini 17:n (IL-17) vaikutusta, ustekinumabi, joka vähentää interleukiini 12 (IL-12) sekä interleukiini 23 (IL-23) vaikutuksia, sekä abatasepti joka vähentää T-solujen aktivaatiota.

Psoriaasissa sairauden kokonaisarvio ratkaisee hoidon. Sen vuoksi nivelpsoriaasin hoito tapahtuu usein yhdessä hoitavan ihotautilääkärin ja reumalääkärin kanssa.

Nivelkipujen hoidossa ja työ- ja toimintakyvyn säilyttämisessä liikunnalla ja tarpeen mukaan myös fysioterapialla on merkittävä rooli.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  16.8.2019