Tietoa videokapillaroskopiasta reumatautien hoidossa

Videokapillaroskopian (VC, VKS) avulla voidaan diagnosoida hiussuonten rakenteisiin ilmaantuvista muutoksista erilaisia sairauksia.

Tietokoneruutu jossa näkyy punaista hiusverisuonistoa vaalealla pohjalla ja sivussa profiilikuvat käsistä

Kynsinauhojen videokapillaroskopia on kivuton tutkimusmenetelmä. 200-kertaiseksi suurentavalla valomikroskoopilla voidaan tutkia sormien kynsinauhojen hiusverisuonia ja niiden toimintaa.

Sormien kynsinauhat ovat ainutlaatuinen kohde tutkia koko elimistön verisuonten toimintaa. Tällöin hiusverisuonia voidaan tutkia ilman koepalan ottoa. Tutkimuksessa arvioidaan verisuonten tiheys, niiden muoto ja mitat sekä verenvuodot ja mikroskooppiset tukokset.

Tavallisimmin videokapillaroskopiatutkimus tehdään tutkittaessa esimerkiksi valkosormisuutta primaarin (hyvänlaatuisen) valkosormisuuden ja sekundaarisen (johonkin sidekudostautiin liittyvän) valkosormisuuden erottamiseksi.

Hyvänlaatuinen vallkosormisuus. Vaalealla taustalla vaaleanpunaisia ja punareunaisina erottuvia nystymäisiä rakenteita Sidekudostautiin liittyvä valkosormisuus. Vaalealla taustalla voimakkaan punaisia toisiinsa liittyneitä läiskiä

Toinen tärkeä videokapillaroskopian käyttöaihe on tiettyjen reumasairauksien aktiivisuuden seuranta ja lääkevasteen arviointi. Eniten kokemusta ja tieteellistä näyttöä on systeemiseen skleroosiin eli sklerodermaan liittyvistä kynsinauhamuutoksista.

Muista noudattaa saamiasi valmistautumisohjeita. Ohjeiden huomioimatta jättäminen heikentää tutkimuksen onnistumista.

Päivitetty  28.4.2022

Kyllä