Itsehoito

Potilas on oman reumatautinsa paras asiantuntija. Parhaimmillaan reumatologinen kokonaishoito suunnitellaan yhdessä potilaan ja hoidosta vastaavan reumatiimin kanssa.

​Potilas on oman reumatautinsa paras asiantuntija. Parhaimmillaan reumatologinen kokonaishoito suunnitellaan yhdessä potilaan ja hoidosta vastaavan reumatiimin kanssa.

Omaa kipua voi  arvioida VAS kipujanalla, jossa arvo 0 tarkoittaa, että kipua ei ole lainkaan, ja arvo 10 tarkoittaa suurinta mahdollista kipua.

Hoidon perustan muodostaa yksilöllinen ja riittävä reumalääkitys. Lääkkeen turvallisuuden varmistamiseksi useimpiin lääkehoitoihin liittyy seurantakokeita. Niiden ottaminen suunnitellusti on tärkeää.  Seurantakokeet otetaan perusterveydenhuollossa. Perusterveydenhuolto vastaa myös reseptien uusimisesta sekä reumaa sairastavan muiden sairauksien hoitamisesta.

Sairauden hyväksyminen ja sitoutuminen hoitoihin vaatii sopeutumista. Siinä auttaa yhteydenottaminen vertaistukeen tai potilasjärjestöön. Oman potilasjärjestön kautta voi osallistua yhteistapaamisiin ja löytää vertaisia. Henkisestä hyvinvoinnista kannattaa huolehtia, se auttaa sopeutumaan krooniseen sairauteen.

Erilaisten apuvälineiden kuten rannelastojen käyttö voi olla tarpeen oireiden lievittämiseksi. Pienapuvälineillä helpotetaan päivittäistä toimintaa.

Apuvälineillä parannetaan toimintakykyä, ehkäistään virheasentojen muodostumista ja vähennetään kipua.

Aktiivinen liikunta ja lihaskunnosta huolehtiminen on tärkeä osa hoitoa.

Varsinkin silloin, kun tauti on aktiivinen, on hyvä antaa elimistölle ja tulehtuneille nivelille mahdollisuus levätä. Se ei tarkoita vuodelepoa, vaan niiden toimintojen vähentämistä, joissa tulehdusoireet aktivoituvat. Yksilöllinen riittävä yöuni auttaa elimistöä palautumaan.

Tulehtuneen nivelen kylmähoito vähentää kipua ja rauhoittaa tulehdusta. Toisille lämpöhoito on parempi. Toisilla saunominen lisää kipua ja jäykkyyttä. Tällöin saunomisen jälkeen voisi kokeilla kylmää suihkua.

Elimistön yleistulehdus ja reumalääkkeet, varsinkin kortisoni, kuivattavat ihoa. Ihoa kannattaa rasvata perusvoiteilla riittävästi. Voimakkailla tuotteilla pesua kannattaa välttää. Erityisesti jalkojen hoito on tärkeää kovettumien ja haavojen ennaltaehkäisyssä.

Kynnet on hyvä leikata riittävän usein. Tarvittaessa kannattaa käydä jalkojenhoitajalla.

Monipuolinen, riittävästi kasviksia sisältävä ruokavalio on tärkeää. Alustavan tiedon mukaan ns. Välimeren ruokavalio vähentää elimistön yleistulehdusta. Ruokavaliossa tulee olla riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia. Kihdin hoidossa on oleellista välttää runsaasti puriineja sisältäviä ruoka-aineita (esimerkiksi. pieni kala, broilerin nahka). Jos epäilee, että oma ruokavalio ei ole riittävä, kannattaa kysyä ohjeita omasta hoitopaikasta.

Hoitamattomat hampaat ja ientulehdus tulee hoitaa kuntoon niihin liittyvän tulehdusriskin vuoksi. Hammastarkastuksissa kannattaa käydä oman perusterveydenhuollon hammaslääkärin ohjeen mukaan.

Tärkeä osa itsehoitoa on ottaa tarvittavat rokotukset.

Tupakointi tulee lopettaa. Tupakointi voi laukaista nivelreuman, ja se myös heikentää reumalääkkeiden tehoa. Lue lisää reumalääkityksestä, kihdistä, itsehoidosta Kuntoutumistalosta sekä vertaistuesta Reumaliiton sivuilta.


Edellinen sivuSeuraava sivu