Itsehoito

Potilas on oman reumatautinsa paras asiantuntija. Parhaimmillaan reumatologinen kokonaishoito suunnitellaan yhdessä potilaan ja hoidosta vastaavan reumatiimin kanssa.

Omaa kipua voi  arvioida VAS kipujanalla, jossa arvo 0 tarkoittaa, että kipua ei ole lainkaan, ja arvo 10 tarkoittaa suurinta mahdollista kipua.

Hoidon perustan muodostaa yksilöllinen ja riittävä reumalääkitys. Lääkkeen turvallisuuden varmistamiseksi useimpiin lääkehoitoihin liittyy seurantakokeita. Niiden ottaminen suunnitellusti on tärkeää.  Seurantakokeet otetaan perusterveydenhuollossa. Perusterveydenhuolto vastaa myös reseptien uusimisesta sekä reumaa sairastavan muiden sairauksien hoitamisesta.

Erilaisten apuvälineiden käyttö voi olla toisinaan tarpeen oireiden lievittämiseksi. Apuvälineillä kuten rannetuilla voidaan helpottaa päivittäisiä toimintoja.

Apuvälineillä pyritään myös parantamaan toimintakykyä, ehkäisemään virheasentojen muodostumista ja vähentämään kipua.

Aktiivinen liikunta ja lihaskunnosta huolehtiminen on tärkeä osa reumatautien hoitoa.

Reumasta huolimatta säännöllinen ja monipuolinen liikunta on tärkeää. Liikunnalla on hyviä vaikutuksia terveyteen. Se ei vaikuta haitallisesti reuman etenemiseen, vaan saattaa jopa lievittää oireita. Liikkuessa ja liikuntatavan valinnassa on kuitenkin tärkeä huomioida sairauden sen hetkinen aktiivisuus ja niveloireet. Lisää tietoa liikunnasta löytyy eri reumasairauksiin liittyen Kuntoutumistalosta. Yksilöllinen riittävä yöuni auttaa elimistöä palautumaan.

Niveltulehduksen aikana voi käyttää paikallista kylmähoitoa tulehtuneelle alueelle jopa usean kerran päivässä. Kylmähoidon tarkoituksena on vähentää akuuttia tulehdusta, turvotusta ja kipua. Kylmäpakkauksen lisäksi kylmähoitoa voi antaa esimerkiksi pakastevihannespussilla tai laittamalla lunta muovipussiin. Kylmäpakkauksen ja ihon väliin tulee laittaa esimerkiksi pyyhe tai jokin muu kangas ihon suojaamiseksi paleltumiselta. Lämpöhoidoilla puolestaan rentoutetaan jännittyneitä lihaksia. Lämpöä voi käyttää kipuihin, kun hoidettavalla alueella ei ole tulehdusoireita.

Elimistön yleistulehdus ja reumalääkkeet, varsinkin kortisoni, kuivattavat ihoa. Ihoa kannattaa rasvata perusvoiteilla riittävästi. Voimakkailla tuotteilla pesua kannattaa välttää. Erityisesti jalkojen hoito on tärkeää kovettumien ja haavojen ennaltaehkäisyssä.

Kynnet on hyvä leikata riittävän usein. Tarvittaessa kannattaa käydä jalkojenhoitajalla. Lisää tietoa jalkojen hoidosta löydät kuntoutumistalosta: Jalkaterveys reumataudeissa.

Monipuolinen, riittävästi kasviksia sisältävä ruokavalio on tärkeää. Alustavan tiedon mukaan ns. Välimeren ruokavalio vähentää elimistön yleistulehdusta. Ruokavaliossa tulee olla riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia. Kihdin hoidossa on oleellista välttää runsaasti puriineja sisältäviä ruoka-aineita (esimerkiksi. pieni kala, broilerin nahka). Jos epäilee, että oma ruokavalio ei ole riittävä, kannattaa kysyä ohjeita omasta hoitopaikasta. Lisätietoa ravitsemuksen merkityksestä reumasairauksissa löytyy Reumaliiton ravitsemusosiossa ja Reuma-Aapisessa​.

Hoitamattomat hampaat ja ientulehdus tulee hoitaa kuntoon niihin liittyvän tulehdusriskin vuoksi. Hammastarkastuksissa kannattaa käydä oman perusterveydenhuollon hammaslääkärin ohjeen mukaan.

Tärkeä osa itsehoitoa on ottaa tarvittavat rokotukset.

Tupakointi tulee lopettaa. Tupakointi voi laukaista nivelreuman, ja se myös heikentää reumalääkkeiden tehoa.

Sairauden hyväksyminen ja sitoutuminen hoitoihin vaatii sopeutumista. Siinä auttaa yhteydenottaminen vertaistukeen tai potilasjärjestöön. Oman potilasjärjestön kautta voi osallistua yhteistapaamisiin ja löytää vertaisia. Henkisestä hyvinvoinnista kannattaa huolehtia, se auttaa sopeutumaan krooniseen sairauteen.

Lue lisää reumalääkityksestä, kihdistä, itsehoidosta Kuntoutumistalosta sekä vertaistuesta Vertaistalosta ja Reumaliiton sivuilta.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 

 

Päivitetty  30.8.2019