Palindrominen reuma

Palindrominen reuma tarkoittaa niveltulehdusta, jossa potilaalle ilmaantuu epäsäännöllisesti toistuvia korkeintaan 1-2 viikkoa kestäviä nivelten turvotus- ja kipujaksoja. Reumalääkkeillä  voidaan hillitä oireita tai jopa estää nivelreuman puhkeamista.

Palindromisen reuman syytä ei tunneta. Sitä esiintyy naisilla useammin ja osalle kehittyy myöhemmin nivelreuma. Palindrominen reuma luokitellaan kuitenkin ensisijaisesti autoimmuunivälitteiseksi niveltulehdustaudiksi. Kohtauksen aikana tuntemattomasta syystä ilmaantuu nivelen ympäristöön tulehdus ja kehittyy yhden tai useamman nivelen tulehdus.

Iho tulehtuneen nivelen ympärillä voi muuttua sinipunaiseksi. Tulehdusarvot voivat olla koholla, ja noin 50–70 prosentilla todetaan RF ja CCP-vasta-aineita. RF ja CCP-vasta-aineet ovat laboratoriokokeita, jotka otetaan verinäytteinä. Kohtaus laantuu yleensä itsestään noin 48 tunnin kuluessa, mutta toisinaan ne voivat kestää jopa pari viikkoa.

Palindromisen reuman diagnoosi

Palindromisen reuman diagnoosi voidaan asettaa, jos vähintään yhden nivelturvotusepisodin on vahvistanut lääkäri. Niissä tilanteissa, joissa kohtaus kestää hyvin lyhyen aikaa, voidaan käyttää apuna esimerkiksi mobiililaitteella tai kameralla kotona otettua kuvaa.

Tämän lisäksi taudin määritelmän mukaan tulisi ainakin kolmella eri nivelalueella esiintyä turvotusta vähintään kuuden kuukauden aikana eikä muuta syytä niveltulehdukseen voida todeta. Erotusdiagnostiikassa on huomioitava erityisesti kideartriitit.

Palindromisen reuman esiintyvyys

Palindromisen niveltulehduksen diagnoosi on usein vaikea vahvistaa sen epäsäännöllisen ja kohtauksellisen luonteen vuoksi. Sen tarkkaa esiintyvyyttä ei tunneta.

Palindromisen reuman erotusdiagnostiikka

Palindromisen reuman tärkeimmät erotusdiagnostiset taudit ovat kihti ja alkava nivelreuma. Sen vuoksi palindromista reumaa sairastavia potilaita on hyvä lääkärin seurata. Vaikka alkuun nivelreumaa ei voida todeta, jopa 40 – 50 prosentilla potilaista niveltulehdus kroonistuu ja näistä yli 90 prosenttia sairastuu vuosien kuluessa nivelreumaan. Jos näin tapahtuu, kuuluu potilas moniammatillisen tiimin hoitoon viiveettä. Lue lisää kihdistä ja nivelreumasta .

Palindromisen reuman lääkehoito

Palindromista reumaa voidaan hoitaa hydroksiklorokiinilla tai muilla reumalääkkeillä. Paikallishoitona voidaan käyttää niveleen annettavia kortisonipistoksia. On tärkeää hoitaa kipu pois. Nivelkivun hoito on oireenmukaista ja mahdolliseen syyhyn kohdistuvaa. Lue lisää reuman lääkehoidosta ja kivusta .

Palindromisen reuman ennuste

Noin 40 – 50 prosentilla tauti kroonistuu ja sitä ennustavat naissukupuoli sekä usein toistuvat ja vaikeaoireiset pitkittyvät kohtaukset, varsinkin käsien pikkunivelissä. Kuitenkin noin 50 prosentilla potilaista pitkäaikaisennuste on hyvä. Heillä tauti jatkuu vaihtelevana ja saattaa rauhoittua pitkäksi aikaa. Noin 15 prosenttia potilaista paranee taudistaan kokonaan. Taudin varhaisvaiheessa ei voida ennustaa, kenen tauti kroonistuu tai muuttuuko se nivelreumaksi. Näyttää siltä, että RF tai CCP tasot eivät välttämättä ennusta kroonisen nivelreuman kehittymistä ainakaan suomalaisessa väestössä.

Johtopäätökset

Palindrominen reuma tarkoittaa niveltulehdusta, joka ilmaantuu kohtauksittain. Osalla todetaan RF ja CCP vasta-aineita. Noin puolella tauti kroonistuu ja saattaa muuttua nivelreumaksi. Taudin kroonistumista voidaan ehkäistä reumalääkkeillä. Kuitenkin noin puolella tauti on hyvänlaatuinen ja voi rauhoittua täysin.

 

Edellinen sivuSeuraava sivu


 

 

 

Palindrominen

Päivitetty  3.4.2019