Kuvantaminen reumataudeissa

Erilaisilla kuvantamismenetelmillä saadaan tietoa tautien määrittelyssä ja hoidon seurannassa. Tietoa voidaan hyödyntää reumataudin ennusteen määrittelyssä. Ne täydentävät kokonaisuutta, mutta eivät korvaa huolellista lääkärin tekemää potilaan tutkimista

 

Perusröntgentutkimukset

Perinteistä röntgenkuvaa (rtg) käytetään kuvaamaan varsinkin luisia alueita, jolloin nähdään esimerkiksi luusyöpymiä tai uudisluumuodostuksia. Kuvassa nähdään luutunut kaularanka.

Röntgenkuvan avulla nähdään kalkkeutumia eri kudoksissa. Esimerkiksi keuhkoista nähdään mm. keuhkokuumemuutoksia ja syövän aiheuttamia muutoksia.

Nivelreumaa sairastavalta tai nivelreumaa epäiltäessä kuvataan aina molemmat kädet ja jalkaterät, koska tauti on symmetrinen. Isojen nivelten kohdalla voidaan kuvaus kohdentaa vain oireiseen niveleen.

Kuvaukseen tarvitaan lääkärin tekemä lähete.


 

Huomioitavia asioita röntgenkuvaukseen valmistautumisessa:

Raskaus tai raskausepäily

Tavallisia röntgenkuvauksia, tietokonekuvauksia ja toisinaan myös magneettikuvauksia ei voida tai ei yleensä tehdä, jos tutkittava on raskaana. Sen vuoksi on tärkeätä muistaa ilmoittaa raskaudesta.

Varjoaineallergiat

Kerro henkilökunnalle, jos olet aikaisemmin saanut allergiaoireita jostakin varjoaineesta.

Keinonivelet, sydämentahdistin ja elimistön vierasmateriaalit

Ilmoita myös, jos kehossasi on keinoniveliä, sydämen tahdistin tai muissa elimissä on vierasta materiaalia. Jos sinulla on olemassa todistus asennetusta vierasesineestä, otathan todistuksen mukaasi saapuessasi kuvaukseen. Näin nopeutat omaa asiointiasi kuvausyksikössä.

Korut

Muista jättää korut kotiin jo kuvaukseen lähtiessäsi.

Ultraäänitutkimus

Ultraäänikuvantaminen (UÄ) on keskeistä reumatologisessa kuvantamisessa. Sen avulla nähdään ylimääräinen neste nivelessä ja nivelkalvon paksuuntuminen. Ultraäänikuvantamisella voidaan määrittää tulehduksen aktiviteettia niin sanotulla Power Doppler -kuvantamisella. Kuvassa näkyy ultraäänikuva lonkasta

Ultraäänitutkimusta käytetään myös ohjaamaan nivelpistoksia oikeaan kohtaan.

Kuvassa näkyy neulan kärki nivelessä, UÄ kuva

Varsinkin lonkan paikallishoidossa ultraääniohjaus on keskeistä.

Ultraäänen avulla nähdään tulehdus esimerkiksi limapusseissa, jänteissä tai luukalvon pinnassa.

Kuvassa näkyy UÄ kuva päkiän pikkunivelestä


 

Ultraäänikuvaus on kivuton. Ultraäänikuvausta tehtäessä laitetaan iholle geeliä kuvan laadun parantamiseksi. Geeli saattaa tuntua iholla kylmältä. Geeli lähtee pyyhkimällä pois iholta.

Magneettikuvaus

Magneettikuvaus (MRI, MK) näyttää tarkoin erilaisia rakenteita ja kudoksia. Reumatologiassa sitä käytetään erityisesti lonkkanivelen ja SI-nivelten tulehduksen arvioinnissa, pitkittyneessä olkapäätulehduksessa ja leukanivelen rakenteiden arvioinnissa.

Magneettikuvausta käytetään myös näyttämään esimerkiksi aivojen, sylkirauhasten ja silmän rakenteiden muutoksia.

Tärkeätä on muistaa noudattaa annettuja ohjeita kuvauksen aikana.

Magneettikuvaus tehdään erikseen varatulla ajalla. Sitä varten saat ajanvarauksen yhteydessä erilliset valmistautumisohjeet. Magneettikuvauslaite pitää ääntä kuvauksen aikana, jonka vuoksi kaikkien korvat suojataan kuulokkeilla.

Tietokonetomografia eli viipalekuvaus eli tietokonekuvaus

Viipalekuvantamista, tietokonekuvausta (CT) käytetään silloin, kun halutaan tarkempaa tietoa esimerkiksi vatsan elinten tai keuhkojen kudosten rakenteista. Sillä voidaan myös arvioida poskionteloiden erilaisia rakenteita.

Tutkimusta ei voida tehdä, jos munuaisten toiminta on vaikeasti alentunut. Sen vuoksi aina ennen tietokonekuvausta tulee potilaan käydä verikokeessa munuaisarvon tarkistamiseksi. Varjoaine parantaa halutun kohteen näkyvyyttä kuvissa.

Tärkeätä on noudattaa annettuja ohjeita ennen tutkimukseen saapumista.

Tietokonekuvauksessa potilas makaa tutkimuspöydällä ja tutkimuspöytä liikkuu kuvauslaitteen sisään. Kuvauslaite on avoin molemmista päistä. Kuvauslaite on erilainen kuin magneettikuvauksen laite.

Angiografiatutkimus eli verisuonten varjoainekuvaus

Angiografiassa ruiskutetaan varjoainetta verisuoniin ja otetaan röntgenmenetelmällä kuvia. Muutokset verisuonissa voivat auttaa taudin määrittelyssä ja myös hoitovasteen arvioinnissa.

Dual-Energy CT eli kihdin toteamiseen
käytettävä tietokonekuvaus

Dual-Energy CT on erityinen viipalekuvaus, jossa nähdään kihtikidemassat vihreänä. Jos kihdin taudin määrittelyyn ei muutoin päästä, kannattaa tätä menetelmää käyttää. Se on uusi menetelmä ja tulevaisuus näyttää, kuinka paljon sitä tullaan käyttämään.

Ennen tätä niin sanottua kihtitietokonekuvausta ei tarvitse käydä ennakkoon verikokeessa, eikä kuvausta varten tarvitse valmistautua.

Videokapillaroskopia

Videokapillaroskopian (VC) avulla voidaan diagnosoida hiussuonten rakenteisiin ilmaantuvista muutoksista erilaisia sairauksia, kuten skleroderma. Sen suurin merkitys on silloin, kun arvioidaan, onko Raynaud'n oire primaari eli hyvänlaatuinen vai johonkin sairauteen liittyvää. Sen avulla voidaan myös arvioida hoidon tehoa ja ennustetta.

Muista noudattaa saamiasi potilasohjeita. Ohjeiden huomioimatta jättäminen heikentää tutkimuksen onnistumista. Kuvassa on videokapillaroskopialaitteen näytössä oleva hiusverisuonisto.

Lue lisää tietoa videokapillaroskopiasta.

Valokuvantaminen

Tavanomainen valokuvaaminen ei ole radiologista kuvantamista, mutta sen avulla voidaan arvioida esimerkiksi ihosairauden etenemistä tai hoitovastetta.

Valokuvantamista käytetään muun muassa videokapillaroskopian yhteydessä.

Kuvassa näkyy dermatomyosiittiin liittyvää ihottumaa

Valokuvauksen voi suorittaa lääkäri tai hoitaja poliklinikalla tai esimerkiksi sairaalan oma valokuvaaja, joka on perehtynyt potilaiden kuvaamiseen.


Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  30.8.2019