Äkillisiä reumatologisia erityistilanteita

Erityistilanteet voivat johtua reumasairaudesta tai voivat olla merkki jostain muusta sairaudesta.

Äkillinen hetkellinen näön hämärtyminen (Amaurosis fugax) , joka voi liittyä jättisoluarteriittiin, vaatii välitöntä tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumista.

Äkillinen voimakas nivelkipu ja turvotus ilman kuumetta on usein merkki kihtikohtauksesta. Jos se ilmaantuu ensimmäistä kertaa, kannattaa hakeutua tutkimuksiin mahdollisen bakteeritulehduksen poissulkemista varten. Muutoin tilannetta voi hoitaa käytössä olevilla kihtilääkkeillä.

Äkillinen voimakas tapaturmaan liittyvä selkäkipu voi reumapotilaalla liittyä osteoporoottiseen rangan murtumaan. Jos kipuun liittyy rakon tai suolen toiminnan muutoksia, istuma-alueen puutumista tai alaraajojen halvausoireita, on syytä hakeutua viiveettä tutkimuksiin ja hoitoon. On hyvä muistaa, että reumapotilaalla esiintyy myös muita syitä selkäkipuun.

Voimakas rintakehäkipu saattaa olla merkki äkillisestä sydänkohtauksesta. Silloin on hakeuduttava hoitoon kiireesti. Se voi olla myös oire esimerkiksi tapaturmaan liittyvästä kylkiluiden murtumasta, kylkivälihermon puristustilasta tai ruokatorven toiminnan häiriöstä. Tällöinkin on hyvä hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon.

Erilaiset neurologiset oireet raajoissa kuten voiman pettäminen ja puutuminen, saattavat liittyä esimerkiksi edellä mainittuihin tapaturmiin liittyviin rangan murtumien aiheuttamiin pinnetiloihin ydinkanavassa, aivoverenvuotoon, aivoinfarktiin tai äkilliseen kaulaliukuman aiheuttamaan puristukseen ydinjatkoksessa. Silloin hoitoon tulee hakeutua välittömästi.

Lupuksen SLE -oireiden huomattava tai poikkeuksellisen aktivoitumisen yhteydessä on hyvä ottaa yhteyttä hoitavaan sairaalaan.

Sklerodermaan voi liittyä munuaisten äkillinen vajaatoiminta. Oireena voi olla äkillinen virtsan erittymisen vähentyminen, erityisesti alaraajoissa ja silmäluomissa esiintyvä turvotus ja verenpaineen äkillinen kohoaminen. Tällöin tutkimuksiin ja hoitoon tulee hakeutua välittömästi.

Kun epäillään bakteerin aiheuttamaa niveltulehdusta, jonka oireena on nivelen kipu ja selkeä liikearkuus sekä nivelen ympäristön punoittaminen ja kuume, tulee tutkimuksiin ja hoitoon aina hakeutua päivystyksellisesti.

Voimakkaan hengenahdistuksen tai veriyskän syy tulee kartoittaa välittömästi, ja hoitoon tulee hakeutua lähimpään päivystyspisteeseen. Taustalla voi olla reumataudeista esimerkiksi verisuonitulehdus, mutta monet muutkin syyt, kuten keuhkosyöpä.

Voimakas yleistilan lasku ilman muita oireita saattaa olla merkki reumataudin aktivoitumisesta tai sen hoidon aiheuttamasta haitasta, ja on syy hakeutua lääkärin hoitoon viiveettä.

Ihon äkillinen kyhmyruusu, voi aiheuttaa ihoon punoittavia ja sinertäviä kiinteitä arkoja kyhmyjä. Lisäksi usein on kuumetta ja iholle tai suun limakalvoille voi ilmaantua itsestään kivuliaita haavoja. Nämä saattavat olla merkki verisuonten tulehduksesta ja hoitoon kannattaa hakeutua viiveettä.


Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  18.9.2019