Palindromisen reuman tutkimukset ja diagnosointi

Lääkäri diagnosoi palindromisen reuman oireiden ja tarvittaessa verikokeiden perusteella.

Palindromisen reuman diagnoosi voidaan asettaa, jos vähintään yhden nivelturvotusepisodin on vahvistanut lääkäri. Niissä tilanteissa, joissa kohtaus kestää hyvin lyhyen aikaa, voidaan käyttää apuna esimerkiksi mobiililaitteella tai kameralla kotona otettua kuvaa.

Tämän lisäksi taudin määritelmän mukaan tulisi ainakin kolmella eri nivelalueella esiintyä turvotusta vähintään kuuden kuukauden aikana eikä muuta syytä niveltulehdukseen voida todeta. Erotusdiagnostiikassa on huomioitava erityisesti kideartriitit.

Veren reumatekijät eli perinteinen reumatekijä (RF) ja vasta-aine sitrulliinipeptidille (CCPAb), määritetään silloin, kun potilaalla on todettu niveltulehduksia. Tulehdusarvot voivat olla koholla, ja noin 50–70 prosentilla todetaan RF ja CCP-vasta-aineita.

Palindromisen reuman tärkeimmät erotusdiagnostiset taudit ovat kihti ja alkava nivelreuma. Sen vuoksi palindromista reumaa sairastavia potilaita on hyvä lääkärin seurata. Vaikka alkuun nivelreumaa ei voida todeta, jopa 40– 50 prosentilla potilaista niveltulehdus kroonistua ja näistä yli 90 prosenttia sairastuu vuosien kuluessa nivelreumaan.

 

 

Päivitetty