Nivelreuman tutkimukset ja diagnosointi

Potilaan tutkimisessa kokonaisvaltainen havainnoiva ja kliininen tutkimus ovat keskeisiä.

Potilaan alkuvaiheen tutkimus on kokonaisvaltainen. Tutkimusta varten potilaan on hyvä riisuutua alusvaatteisilleen. Sydämen ja keuhkojen kuuntelu sekä verenpaineen mittaus ovat tärkeitä. Ihotarkastetaan, koska toisinaan iholta voidaan havaita reumaan liittyviä iho muutoksia. Piilevien tulehduspesäkkeiden toteaminen on oleellista.

Haitarin otsikkotaso2
Nivelten läpikäynti

Tämän jälkeen potilaan nivelet käydään tarkoin läpi. Usein reumalääkäri tekee ultraäänitutkimuksen, jolla voidaan alkavat ja lievät niveltulehdukset havainnoida. Jos reumayksiköissä on käytössä sähköiset seurantalomakkeet, merkitään löydökset potilaan sairauskertomukseen. Näiden avulla voidaan myöhemmin arvioida hoidon tehoa.

Verikokeet

Nivelreumapotilaan verenkuvassa tulehdusarvot, kuten CRP- arvo ja Lasko, ovat usein koholla. Ns. tulehdusanemiaa myös tavataan. Silloin veren Hb taso on alhainen ilman raudanpuutetta. Maksan ja munuaisten toimintakokeet ovat tavallisesti normaalit, eikä virtsan seulontakokeessa esiinny poikkeavaa. Veren AFOS arvo voi olla koholla aktiivin niveltulehduksen yhteydessä.

Veren reumatekijät eli perinteinen reumatekijä (RF) ja vasta-aine sitrulliinipeptidille (CCPAb), määritetään silloin, kun potilaalla on todettu niveltulehduksia. Nivelreumassa kahdella kolmesta esiintyy jompaakumpaa reumatekijää ja ne voivat ilmaantua jo vuosia ennen nivelreuman puhkeamista. Ne viittaavat vahvasti nivelreumaan, mutta ne eivät ole edellytys nivelreumalle. Niveltulehduspotilaan voimakkaasti koholla oleva veren CCPAb- arvo voi ennustaa hankalampaa taudinkuvaa.

Muut tutkimukset

Jos aikaisemmin esiintymättömän niveltulehduksen syy on tuntematon, kannattaa tehdänivelnesteanalyysi. Nivelreumassa nivelneste on valkosolujen suurentuneen määrän takia yleensä jonkin verran sameaa ja sen viskositeetti on pienentynyt. Nivelnesteestä määritetään solut ja kiteet sekä vahvasti sameasta nesteestä myös bakteerivärjäys ja -viljely. Jos valkosoluja on yli 2000 × 106/l, on nivelneste "tulehduksellista".

Lääkärin tekemän tutkimuksen tukena käytetään röntgen-, ultraääni- ja magneetti tutkimuksia, joilla voidaan määrittää niveltulehduksen astetta ja osoittaa siihen liittyvät pysyvät vauriot. Nämä tutkimukset on hyvä tehdä siinä yksikössä, jossa moniammatillinen hoitokin toteutetaan.

 

Kyllä

Päivitetty  11.8.2020