KYS Reumatologian poliklinikka

Reumatologian poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan yli 16-vuotiaita potilaita, joilla epäillään tai joilla on todettu hoitoa vaativa reumaattinen tulehdustauti.

KYS_logo.jpg

​​Poliklinikan toiminta

Reumatologian poliklinikalla arvioidaan, löytyykö sinne tutkimuksiin lähetettyjen henkilöiden oireiden taustalta tulehduksellinen reumasairaus. Poliklinikalla hoidetaan yli 16-vuotiaita potilaita, joilla on aktiivista hoitoa vaativa niveltulehdus-, sidekudos- tai verisuonitulehdustauti. Lapsena alkaneen kroonisen reumasairauden jatkohoito tapahtuu aikuisten reumatologian poliklinikalla. Lähetteet poliklinikalle tulevat terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, yksityisistä laitoksista, KYSin eri klinikoilta tai muista sairaaloista.

Poliklinikan henkilökunta

Hoitoon osallistuvat erikoislääkärit, koulutuksessa olevat erikoistuvat lääkärit ja sairaanhoitajat. Osastonsihteerit huolehtivat tutkimusten ja vastaanottoaikojen varauksista. Tarvittaessa hoitoon osallistuvat myös fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja sosiaalityöntekijä.

Lähetepotilaan hoitopolku

Lähetteen perusteella ohjelmoidulla käynnillä arvioidaan, onko kyseessä niveltulehdus ja voidaanko se määritellä tarkemmin johonkin niveltulehdustautien ryhmään, joita ovat esimerkiksi nivelreuma, selkärankareuma, psoriaasiartriitti ja reaktiivinen artriitti, tai onko sairaus jokin sidekudos- tai verisuonitulehdusryhmän sairaus

Potilaalle kerrotaan diagnoosi ja hoitotavat.

Lääkäri suunnittelee lääkityksen ja tekee hoitosuunnitelman. Hoidon ohjaus sisältää tietoa sairaudesta ja lääkehoidosta sekä omaan hoitoon liittyvistä asioista, joita kerrataan seurantakäynneillä. Tarvittaessa potilaalle annetaan nivelten paikallishoitoja. Jos hoitoon liittyy suonensisäisesti annettavia lääkkeitä, ne annetaan infuusiopoliklinikalla. Vuodeosastotutkimukset ja -hoito järjestetään sisätautien osastolla.

Pitkäaikaisissa sairauksissa hoito toteutetaan yhdessä avohoidon kanssa. Tilanteen vakiinnuttua hoidon seuranta voidaan siirtää myös kokonaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

Diagnoosin asettaminen

Diagnoosi perustuu esitietoihin, kliiniseen tutkimukseen, nivelnestenäytteen tutkimiseen ja muihin laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin. Nivelten tilannetta arvioidaan ultraäänitutkimuksella ja kynsinauhojen verisuonimuutoksia videokapillaroskopialla. Tarvittaessa määrätään lisätutkimuksia tai konsultoidaan toisia erikoisaloja.

Yhteystiedot:

www.psshp.fi

Reumatologian poliklinikka

KYS Puijon sairaala, Rakennus 1, 1. krs

Puijonlaaksontie 2 70211 KUOPIO

Ajanvaraus osastonsihteerit puh. (017) 172 571 ma-pe klo 9.30–11.00 ja 13.00–14.00

Hoitoon kohdistuvat kysymykset reumahoitajat puh. 044-7176200 ma-pe klo 8.00–9.30