Reumapotilaan itsehoito

Potilas on oman reumatautinsa paras asiantuntija. Parhaimmillaan reumatologinen kokonaishoito suunnitellaan yhdessä potilaan ja hoidosta vastaavan reumatiimin kanssa.

​​​​

Reumapotilas on oman tautinsa paras asiantuntija

Potilas on oman reumatautinsa paras asiantuntija. Parhaimmillaan reumatologinen kokonaishoito suunnitellaan yhdessä potilaan ja hoidosta vastaavan reumatiimin kanssa. Lisää tietoa löydät  Reuman hoito osiosta.

Reumatologinen hoito ja siihen liittyvät seurantakokeet

Reumasairauksien hoidon perustan muodostaa ilman viivettä aloitettu yksilöllinen ja riittävä reumalääkitys. Lääkkeen turvallisuuden varmistamiseksi useimpiin lääkehoitoihin liittyy seurantakokeita. Niiden ottaminen suunnitellusti on tärkeää. Seurantakokeet, samoin kuin muiden sairauksien kuten diabeteksen hoito ja reseptien uusinta hoidetaan perusterveydenhuollossa. Seurantakokeet otetaan ja tarkastetaan perusterveydenhuollossa. Koska käytännöt saattavat vaihdella eri alueilla, käytäntöjen tarkastamiseksi kannattaa olla yhteydessä omaan terveyskeskukseen.

Reumapotilaan sitoutuminen

Sairauden hyväksyminen ja sitoutuminen hoitoihin vaatii sopeutumista muuttuneeseen elämäntilanteeseen. Tällöin vertaistuesta voi olla paljon apua. Oman potilasjärjestön kautta voi osallistua yhteistapaamisiin ja löytää vertaisia. Henkisestä hyvinvoinnista kannattaa huolehtia, se auttaa sopeutumaan krooniseen sairauteen. Lue lisää Reumaliiton sivuilta.

Kuinka voin helpottaa päivittäistä elämääni?

Erilaisten apuvälineiden, kuten rannelastojen käyttö voi olla tarpeen virheasentojen ehkäisemiseksi ja oireiden lievittämiseksi.

Yksilöllisillä apuvälineillä parannetaan toimintakykyä, ehkäistään virheasentojen muodostumista ja vähennetään kipua.


 

Mitä vielä voisin itse tehdä?

Liiku

Huolehdi liikkumisesta! Aktiivinen liikunta ja lihaskunnosta huolehtiminen on tärkeä osa hoitoa.

Varsinkin taudin ollessa aktiivinen on hyvä antaa elimistölle ja tulehtuneille nivelille mahdollisuus levätä. Mutta se ei tarkoita vuodelepoa, vaan niiden toimintojen vähentämistä, joissa tulehdusoireet aktivoituvat. Siis silloinkin voit liikkua tai voimistella. Kuntoutumistalosta löydät itsehoito-oppaita.

Muista levätä

Elimistön palautumisen turvaamiseksi, muista levätä! Yksilöllinen riittävä yöuni auttaa elimistöä palautumaan.

Muista kylmähoito ja lämmin

Tulehtuneen nivelen kylmähoito vähentää kipua ja rauhoittaa tulehdusta. Toisille lämmin on parempi, sitäkin voi käyttää. Toisilla saunominen lisää kipua ja jäykkyyttä. Silloin voisi kokeilla kylmää suihkua löylyssä olon jälkeen, mikä joillakin helpottaa oireiden pahentumista.

Ihosta kannattaa pitää huolta

Sekä elimistön yleistulehdus että reumalääkkeet, varsinkin kortisoni, kuivattavat ihoa. Ihoa kannattaa rasvata perusvoiteilla riittävästi. Voimakkailla tuotteilla pesua kannattaa välttää.

Hankaamattomat jalkineet ovat tärkeät. Erityisesti jalkojen hoito on tärkeää kovettuminen ja haavojen ennaltaehkäisyssä. Kynnet on hyvä leikata riittävän usein. Tarvittaessa kannattaa käydä jalkojenhoitajalla.

Miten ruokavalio vaikuttaa?

Monipuolinen, riittävästi kasviksia sisältävä ruokavalio on tärkeää. Alustavan tiedon mukaan ns. Välimeren ruokavalio vähentää elimistön yleistulehdusta. Ruokavaliossa tulee olla riittävästi kalsiumia ja D- vitamiinia. Kihdin hoidossa on oleellista välttää runsaasti puriineja sisältäviä ruoka-aineita (esim. pieni kala, broilerin nahka). Jos epäilee, että oma ruokavalio ei ole riittävä, kannattaa kysyä ohjeita omasta hoitopaikasta. Kihdin hoidosta voi lukea lisää täältä. ​

Terve suu on jokaiselle tärkeää

Hoitamattomat hampaat ja ientulehdus tulee hoitaa kuntoon niihin liittyvän tulehdusriskin vuoksi. Hammastarkastuksissa kannattaa käydä oman perusterveydenhuollon hammaslääkärin ohjeen mukaan.

Rokotukset on hyvä hoitaa kuntoon

Tärkeä osa itsehoitoa on ottaa tarvittavat rokotukset, tarkista omalta terveysasemaltasi rokotustilanteesi. Lisää tietoa löydät THL:n​ sivuilta

Puhtaus kuuluu kaikille!

Infektiotaudit voivat aktivoida reumatautia, haitata sen hoitoa ja altistaa monenlaisille lisäsairauksille. Muista siis pestä käsiä runsaalla saippuavedellä ja kuivauksen jälkeen laittaa vielä käsidesiä.

Tupakointia tulee välttää!

Tupakointi tulee lopettaa. Tupakointi voi laukaista nivelreuman ja se myös heikentää reumalääkkeiden tehoa.


Edellinen sivu

  

 

Päivitetty  30.8.2019