Chatit ja Chatbotit Terveyskylässä

 

Chatbotit ovat robotteja, jotka vastaavat kysymyksiin keskustelunomaisesti. Ne voivat olla hoitavia tai neuvovia, tai ne voivat kerätä tietoa tai ohjata oikeaan hoitopaikkaan.

Eri talojen chatbotit vastaavat erilaisiin kys​ymyksiin. Jokaisen botin alussa kerrotaan sen käyttötarkoitus. Voit myös kirjoittaa kysymyskenttään "mitä voin kysyä?", niin saat tietää mistä asioista botti tietää. Chatbotit oppivat asioita asteittain, joten annathan palautetta bottien vastauksista. Palautelinkin saat botilta pyytämällä.

Chat-palvelussa kysymyksiin vastaa ihminen. Chattien aukioloajat vaihtelevat, voit tarkistaa aukiolot chat-sivuilta.

Terveyskylästä löytyy tällä hetkellä seuraavat chatbotit ja chatit:

Lastentalo

Lasten oirenavigaattori ja Sairaanhoitaja-chat

Oirenavigaattori on tarkoitettu vanhemmille avuksi tilanteisiin, jossa pohditaan yhteydenottoa terveydenhuoltoon silloin, kun lapsella on kuumetta, yskää, nuhaa, korvakipua tai lievää hengitysvaikeutta. Oirenavigaattoriin syötetään lapsen ikä ja vastataan lapsen vointia koskeviin kysymyksiin. Vastausten perusteella vanhemmat saavat kotihoito-ohjeita tai kehotuksen hakeutua tarkempaan arvioon. Palvelu on kaikille avoin.

HUS-alueella asuvien huoltajien on myös mahdollista keskustella päivystävän lasten sairaanhoitajan kanssa chatissa lapsen terveyteen liittyvistä asioista. Chatiin kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, palvelu kysyy kirjautumisen jälkeen myös lapsen henkilötunnusta. Chat ja oirenavigaattori löytyvät Lastentalosta.

Vauvachat

Vauvachatissa lastensairaanhoitaja antaa neuvoja vauvan hoitoon ja ajanvaraukseen liittyvissä asioissa. Chat-palvelu on tarkoitettu Jorvin Vastasyntyneiden osastojen L2a:n ja L2b:n sekä L2 vastaanottojen vauvapotilaiden vanhemmille. Vauvachattin löydät lastentalosta.

TaikaHema-chat

TaikaHema-chat on tarkoitettu Uuden lastensairaalan Vuodeosasto Taikan ja Päiväsairaala Taikan hematologisille (veritaudit, kasvaimet ja kantasolusiirrot) potilaille ja heidän vanhemmilleen. Chatissä voidaan hoitaa ei-kiireelliset asiat, kuten todistukset, reseptit ja ajanvaraukset. TaikaHema-chat löytyy Lastentalosta.

Muut Chatit ja Chatbotit

Koronabotti - AJANKOHTAISTA

Koronabotti ohjaa ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä. Jos tarvitset kiireellistä sairaanhoitoa, sinun tulee olla yhteydessä hätänumeroon 112. Koronabotti ei korvaa terveydenhuollon ammattilaisen neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa.

Milli – Mielenterveystalon virtuaalinen apuri & Koronahuoli-chat

Milli virtuaalinen apuri palvelee 24/7 Mielenterveystalossa. Milli on koulutettu alunperin vastaamaan yleisimmissä nuorten mielenterveyteen liittyvissä asioissa, mutta oppii kokoajan lisää. Milli on saanut Suomen erityiskasvatuksen liitto ry:n Vuoden erityinen teko -palkinnon.

Millin kautta pääsee myös chattaamaan ammattilaisen kanssa Koronahuoli-chattiin.

Chatissa asioidaan anonyymisti, eikä siitä muodostu hoitosuhdetta. Chatissa vastaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset HUS Psykiatriasta, joihin lukeutuu mm. sairaanhoitajia, psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä.

Chatissa saa apua koronapandemian aiheuttamiin mielen oireisiin kuten ahdistuneisuuteen, unettomuuteen ja stressiin. Lisäksi chatissa saa neuvoja elämäntilanteeseen liittyviin huoliin, kuten taloudelliseen pärjäämiseen, asumiseen, lasten tai läheisen vointiin, päihteiden käyttöön tai lähisuhdeväkivaltaan.

Chat on avoinna arkisin ma-to 12-16 ja pe 12-15. Ruotsinkielistä palvelua tarjotaan sosiaalityöntekijöiden toimesta keskiviikkoisin 12-16.

Chat palvelee asiakkaitaan läpi kesän.

Munuaistalon chatbot

Munuaistalon Neuvo-botti osaa vastata HUSin nefrologian vuodeosasto 5B:n liittyviin yleisiin kysymyksiin, esimerkiksi sairaalaan tuloon ja palveluihin sairaalassa. Chatbottin löydät Munuaistalosta.

Syöpätalon chatbot

Syöpätalon asiakaspalvelubotti Neuvo on kehitetty HYKS Syöpätautien klinikalle tuleville uusille potilaille. Neuvo osaa vastata kysymyksiin, joita potilaat usein kysyvät hoitajalta, joka koordinoi hoitoon pääsyä. Chatbot löytyy Syöpätalosta.

Teratologinen tietopalvelu

Onko sinulla raskauden tai imetyksen aikaiseen lääkitykseen liittyvä kysymys, johon haluat luotettavan vastauksen? Teratologisen tietopalvelun chatissa erikoiskoulutetut farmaseutti ja kätilö vastaavat yleistasolla lääkkeiden sopivuudesta raskaana oleville ja imettäville äideille.

Palvelu löytyy naistalosta.

Uudenmaan Päivystysapu 116 117 –tekstipalvelu

Päivystysapu neuvoo äkillisissä terveysongelmissa silloin, kun oma terveysasema on suljettu. Tekstipalvelu on suunnattu ainoastaan henkilöille, jotka eivät kuule tai eivät pysty tuottamaan puhetta. Muita palvelemme puhelimella maksuttomassa numerossa 116 117. Palvelemme seuraavien kuntien asukkaita: Askola, Espoo, Hanko, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

Palvelu löytyy Päivystystalosta.

Kuvantamisen palvelut

HUS Kuvantamisen Neuvo-botti on tarkoitettu asiakkaille, jotka ovat tulossa kuvantamistutkimuksiin. Neuvo auttaa tutkimuksiin tulevaa käytännön kysymyksissä. Voit kysyä Neuvolta esimerkiksi ajanvarauksesta, toimipisteiden löytämisestä ja aukioloajoista. Jos kysymys on botille liian kiperä, keskustelu siirtyy live-chattiin asiakaspalvelijalle chatin aukioloaikoina.

Kuvantamisen palvelut löytyvät HUSin nettisivuilta.

HUSLAB-neuvonta

HUSLABin Neuvo-botti auttaa sinua löytämään lähimmän laboratorion, sekä antaa ohjeita näytteenottoon ja laboratoriotutkimuksiin valmistautumiseen. Jos Neuvo-botti ei osaa vastata kysymykseen, keskustelu siirtyy asiakaspalvelijalle chatin aukioloaikoina.

HUSLAB-neuvonta löytyy HUSin nettisivuilta.

Palvelut ammattilaisille:

Farmaseutin chat ammattilaisille

TerveyskyläPROssa HUS-alueella työskentelevien terveydenhuollon ammattilaisten on mahdollista kysyä lääkkeitä koskevia kysymyksiä HUS-Apteekin farmaseutilta chatissa normaalin puhelinpalvelun lisäksi. Chatissa voi selvittää esimerkiksi lääkkeen saatavuus- ja hintatietoja, miten lääke säilyy, miten se saatetaan käyttökuntoon, saako tabletin murskata tai miten toimia, jos lääkejääkaapin lämpötila on noussut.

Farmaseutin chattiin pääsee TerveyskyläPRO-palvelussa. TerveyskyläPROhon kirjaudutaan organisaatiotunnuksilla tai VRK-kortilla.

Aivotalon Neurologian videokonsultaatio

Palvelu on tarkoitettu neurologian videovälitteiseen konsultaatioon. Videokonsultaatio on tällä hetkellä käytettävissä Keravan, Malmin, Oulunkylän ja Vuosaaren terveysasemien lääkäreille, jotka voivat konsultoida neurologiaan liittyvissä asioissa HUSin neurologeja.

 

Päivitetty  1.7.2020