Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on 23 jäsenkunnan omistama kuntayhtymä.  Alueella asuu yhteensä yli puoli miljoonaa asukasta.

Tays Palliatiivinen keskus toimii Pirkanmaan ja erityisen vaativissa tilanteissa koko Taysin erityisvastuualueen palliatiivisen hoidon konsultoivana tahona. Palliatiivinen keskus on Taysin Palliatiivisen yksikön, Tays kotisairaalan ja Pirkanmaan hoitokodin yhteistyössä muodostama palliatiivisen hoidon osaamiskeskus.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä saattohoitoa toteutetaan alueen kuntien kanssa sovitun saattohoitopotilaan palveluverkon mukaisesti.

Palliatiivinen yksikkö

Tays Palliatiivinen yksikkö toimii syöpätautien vastuualueella. Yksikön tehtävinä ovat muun muassa oireita lievittävät lääkehoidot ja toimenpiteet, psykososiaalisen tuen antaminen sekä hoitosuunnitelmien teko. Yksikköön kuuluu kokopäiväinen lähetepoliklinikka, joka toimii arkipäivisin kello 8.00–15.30. Lähetepoliklinikalla toimii kaksi lääkäriä ja kaksi sairaanhoitajaa. Yksikössä toimiva lääkärin ja sairaanhoitajan konsultaatiotiimi auttaa Taysin osastoilla ja poliklinikoilla hoidettavien potilaiden palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa sekä vastaa konsultaatioihin koko alueella. Yksikkö toimii Pirkanmaan ja erityisen vaativissa tilanteissa koko Taysin erityisvastuualueen palliatiivisen hoidon konsultoivana tahona.

Potilaat tulevat palliatiiviseen yksikköön lääkärin lähetteellä Taysin muista yksiköistä, terveyskeskuksista tai alueen muista sairaaloista. Lähettämisen aiheita ovat oireita lievittävän hoidon tai psykososiaalisen tuen tarve sairauden hoitojen ohessa tai siirryttäessä palliatiiviseen hoitolinjaan. Teemme tarvittaessa yhdessä potilaan ja läheisten kanssa ennakoivan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon suunnitelman.

Lue lisää:

Saattohoito

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä saattohoitoa toteutetaan alueen kuntien kanssa sovitun saattohoitopotilaan palveluverkon mukaisesti. Palveluverkkoa johtaa Tays Palliatiivinen keskus. Kotisaattohoidosta vastaa kotisairaanhoito tai kotisairaala. Kotona olevalle potilaalle järjestetään mahdollisuus siirtyä tilanteen niin vaatiessa osastolle, joka yleensä on terveyskeskussairaalan osasto. Monissa Pirkanmaan kunnissa saattohoitoon on erityisesti panostettu niin kotona kuin vuodeosastoilla.

Lue lisää:

Pirkanmaan hoitokoti on Tays Palliatiivisen keskuksen vaativan erityistason saattohoitoyksikkö. Tänne keskitetään vaativaa saattohoitoa tarvitsevia potilaita Pirkanmaalla. Hoitokodille tarvitaan lääkärin lähete ja vaativan hoidon tarve arvioidaan Tays Palliatiivisen keskuksen lääkärin toimesta. Hoitokodilla on myös oma kotisairaanhoito ja päiväsairaala.

Lue lisää:

Tays Hatanpään kotisairaala kuuluu Tays Palliatiiviseen keskuksen ja siellä on erityisosaaminen kotisaattohoitoon. Kotisairaala toimii pääasiassa Tampereen kaupungin ja joidenkin lähikuntien alueella.

Lue lisää:

Sastamalan palliatiivinen yksikkö on Pirkanmaalla toimiva alueellinen saattohoidon erityisyksikkö. Siihen kuuluu oma saattohoito-osasto sekä kotisairaala.

Valkeakosken sairaalassa toimii myös oma saattohoito-osasto sekä kotisairaala.

 

Päivitetty  29.6.2020