Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palvelut Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on 23 jäsenkunnan omistama kuntayhtymä. Alueella asuu yhteensä yli puoli miljoonaa asukasta.

Sivun tiedoissa saattaa olla puutteita tai virheitä johtuen hyvinvointialueiden toiminnan käynnistymisestä 1.1.2023. Tarkista ajankohtaiset tiedot oman hyvinvointialueesi palveluntuottajalta. Sivuston sisältöä päivitetään vuoden 2023 aikana.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä palliatiivista hoitoa toteutetaan sovitun palveluketjun mukaisesti. Hoito järjestetään yhteistyössä terveyskeskussairaaloiden ja kuntien kotisairaaloiden tai kotihoitojen kanssa. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja TAYS erityisvastuualueen palliatiivista palveluketjua koordinoi ja vaativan erityistason palliatiivisesta hoidosta ja konsultaatioista vastaa TAYS palliatiivinen keskus.

Haitarin otsikkotaso2
Tays Palliatiivinen keskus

Palliatiivinen keskus on Taysin palliatiivisen yksikön, Tays kotisairaalan ja Pirkanmaan hoitokodin yhteistyössä muodostama palliatiivisen hoidon osaamiskeskus. Palliatiivinen keskus tarjoaa erityistason palliatiivista hoitoa ja konsultaatioita sekä koordinoi palliatiivisen hoidon palveluketjuja Taysin erityisvastuualueella.

Potilaat tulevat palliatiivisen keskukseen hoitavan lääkärin lähetteellä tai konsultaation perusteella. Palliatiivinen hoito järjestetään yhteistyössä Taysin yksiköiden, terveyskeskusten ja kuntien kotisairaaloiden tai kotihoitojen kanssa. Hoito pyritään järjestämään potilaan asuinpaikkaan tai mahdollisimman lähelle kotia.

Palliatiivisen keskuksen yksiköt:

Palliatiivinen poliklinikka ja konsultaatio

TAYS Keskussairaalassa toimii TAYS palliatiivisen keskuksen lähetepoliklinikka arkipäivisin kello 8.00–15.30. Poliklinikalla toimii kaksi lääkäriä ja kaksi sairaanhoitajaa. Sen tehtävinä ovat muun muassa oireita lievittävät lääkehoidot ja toimenpiteet, psykososiaalisen tuen antaminen sekä hoitosuunnitelmien teko. Poliklinikka tekee yhteistyötä syöpätautien vastuualueen psykososiaalisen tuen yksikön kanssa. Lisäksi palliatiivista poliklinikkatoimintaa on Sastamalassa.

TAYS palliatiivisen keskuksen lääkärin ja sairaanhoitajan konsultaatiotiimi auttaa Taysin osastoilla ja poliklinikoilla hoidettavien potilaiden palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa sekä vastaa konsultaatioihin koko TAYS erityisvastuualueella.

Lue lisää seuraavasta linkistä:

Saattohoito

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä saattohoitoa toteutetaan alueen kuntien kanssa sovitun saattohoitopotilaan palveluverkon mukaisesti. Palveluverkkoa johtaa Tays Palliatiivinen keskus. Kotisaattohoidosta vastaa kotisairaanhoito tai kotisairaala. Kotona olevalle potilaalle järjestetään mahdollisuus siirtyä tilanteen niin vaatiessa osastolle, joka yleensä on terveyskeskussairaalan osasto. Monissa Pirkanmaan kunnissa saattohoitoon on erityisesti panostettu niin kotona kuin vuodeosastoilla.

Pirkanmaan hoitokoti on Tays Palliatiivisen keskuksen vaativan erityistason saattohoitoyksikkö. Tänne keskitetään vaativaa saattohoitoa tarvitsevia potilaita Pirkanmaalla. Hoitokodille tarvitaan lääkärin lähete ja vaativan hoidon tarve arvioidaan Tays Palliatiivisen keskuksen lääkärin toimesta. Hoitokodilla on myös oma kotisairaanhoito ja päiväsairaala.

Tays kotisairaala kuuluu Tays Palliatiiviseen keskukseen ja siellä on erityisosaaminen kotisaattohoitoon. Kotisairaala toimii pääasiassa Tampereen kaupungin ja joidenkin lähikuntien alueella.

Sastamalan palliatiivinen yksikkö on Pirkanmaalla toimiva alueellinen saattohoidon erityisyksikkö. Siihen kuuluu oma saattohoito-osasto sekä kotisairaala.

Valkeakosken sairaalassa toimii myös oma saattohoito-osasto sekä kotisairaala.

 

Kyllä

Päivitetty  23.9.2020