Perustason muodostavat kaikki muut sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköt paitsi ABC-tason terveydenhuollon yksiköt. Näitä ovat terveyskeskusten ja sairaaloiden vuodeosastot, kotihoidon yksiköt, sosiaalihuollon alaisten yksiköiden tehostettu palveluasuminen, vanhainkodit ja muut ympärivuorokautisen hoidon yksiköt, joissa potilaita hoidetaan heidän elämänsä loppuun saakka. Perustasolla tulisi hallita palliatiivisen hoidon ja saattohoidon perusteet sekä osata tehdä ennakoiva hoitosuunnitelma ja saattohoitopäätös.
Perustason tehtävänä on huolehtia palliatiivisen hoidon ja saattohoidon toteutuksesta sellaisille potilaille, joiden oirekuva on
vakaa ja hoidon ja tuen tarve on ennakoitavissa elämän loppuvaiheen hoitosuunnitelmalla. Hoito toteutetaan moniammatillisena tiimityönä.
A-tason muodostavat terveydenhuollon yksiköt, joissa saattohoitoa on kehitetty yhtenä perustehtävänä muun toiminnan ohessa. Saattohoitotyö on huomioitu yksiköiden henkilöstön mitoituksessa ja koulutuksessa sekä toimintaympäristössä (saattohoitopaikat).
A-tason laatukriteerit täyttäviä yksiköitä voi olla perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Henkilökunnalla on perustasoa korkeampaa osaamista palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta ja yksikössä kyetään käynnistämään hoito vaikeissakin tilanteissa tarvittaessa erityistason yksiköiden tuella.
Erityistason B palveluverkon muodostavat sairaanhoitopiirien palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon erikoistuneet yksiköt, joita koordinoivat sairaanhoitopiirien palliatiiviset keskukset. Erityistason yksiköissä palliatiivinen hoito ja saattohoito ovat pääasiallinen tehtävä, ja henkilökunta on erikoiskoulutettua.
Erityistason yksiköitä ovat palliatiiviset kotisairaalat tukiosastoineen, palliatiiviset osastot, saattohoito-osastot ja -kodit sekä sairaaloiden konsultaatiotiimit ja palliatiiviset poliklinikat. Erityistasolla tulisi olla saatavilla myös psykososiaalista, henkistä ja eksistentiaalista tukea. Erityistason yksiköt antavat konsultaatiotukea perustason yksiköille.
Erityistason hoitoa tarvitsevat potilaat, joilla on nopeasti etenevä sairaus tai vaikeita oireita. Hoidon toteuttaminen edellyttää erityisosaamista ja nopeasti vaihtuvien tilanteiden takia palliatiivisen hoidon ja saattohoidon asiantuntijat tulee olla tavoitettavissa ympäri vuorokauden.
Vaativan erityistason C muodostavat yliopistosairaaloiden palliatiiviset keskukset, jotka muodostuvat palliatiivisen hoidon poliklinikoista, psykososiaalisen tuen yksiköstä, palliatiivisesta osastosta, kotisairaalasta, päiväsairaalasta ja saattohoitokodista tai vastaavasta saattohoito-osastosta. Yliopistosairaaloiden keskukset vastaavat vaativan erityistason palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta.
Yliopistosairaaloiden palliatiivisilla keskuksilla on erityisvastuualueiden palliatiivisen hoidon ja saattohoidon alueellinen koordinaatiovastuu hoidon saatavuudesta, saattohoitosuunnitelmasta, palveluketjuista ja ympärivuorokautisesta konsultaatiotuesta sekä lasten ja nuorten palliatiivisen hoidon ja saattohoidon toimeenpanosuunnitelmista.
Yliopistosairaalat vastaavat myös lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan palliatiivisen hoidon ja lääketieteen opetuksesta ja koulutuksesta yhteistyössä ammattioppilaitosten ja lääketieteellisten tiedekuntien kanssa sekä hoidon kehittämisestä ja tutkimuksesta.