Palliatiivinen hoito Lapin sairaanhoitopiirissä

​​Lapin sairaanhoitopiiri kuuluu Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueeseen.

Sairaanhoitopiirin jäsenkuntia ovat: Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Sodankylä ja Utsjoki. Alueella on asukkaita n. 117 360. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kunnista Ylitornio käyttää osittain myös Lapin sairaanhoitopiirin palveluita.

Palliatiivisen hoidon erityistason kysymyksissä Lapin sairaanhoitopiiriä palvelee Oulun yliopistollisen sairaalan Palliatiivisen hoidon yksikkö.

Haitarin otsikkotaso2
Palliatiivinen poliklinikka

Palliatiivinen poliklinikka toimii Lapin keskussairaalassa syöpätautien poliklinikan yhteydessä. Poliklinikkatoiminnan lisäksi yksikkö toimii konsultoivana tiiminä keskussairaalan eri yksiköissä sekä alueen perusterveydenhuoltoon.

Poliklinikan kautta voidaan järjestää perusterveydenhuollon tarvitsemat pientoimenpiteet, esim. röntgenissä laitettavat laskuputket (dreenit). Potilaat tulevat poliklinikalle lääkärin lähetteellä alueen terveyskeskuksista, hoitolaitoksista tai keskussairaalan poliklinikoilta ja osastoilta.

Potilaalla on oltava hoitolinjaukset ja hoidon rajaukset tullessaan asiakkaaksi palliatiiviselle poliklinikalle. Hoitolinjaukset ja hoidon rajaukset tekee potilaan hoidosta vastaava lääkäri, esimerkiksi onkologi, ennen potilaan siirtymistä palliatiiviseen hoitoon.

Kotisairaala

Kotisairaala toimii alueen kunnista Kemijärvellä, Pellossa, Rovaniemellä, Sallassa ja Sodankylässä. Valtaosassa muita kuntia kotisaattohoito onnistuu kotisairaanhoidon avulla.

Kotisaattohoidon mahdollisuus arvioidaan tapauskohtaisesti yhteistyössä omaisten kanssa ja alueen pitkät etäisyydet huomioiden. Tavoitteena on myös hoitaa pitkäaikaishoitopaikalla asuvat omassa hoitopaikassaan loppuun asti.

Lupapaikka terveyskeskuksen vuodeosastolle

Mikäli kotihoito ei onnistu, potilaalla on olemassa lupapaikka oman kotikuntansa/kuntayhtymän terveyskeskuksen vuodeosastolla, jonne hän voi siirtyä saattohoitoon.

Omaiset voivat osallistua potilaan hoitoon omien voimavarojen mukaisesti. Omaisilla on myös mahdollisuus olla potilaan vierellä vuorokauden ympäri.

Jos saattohoitopotilaan hoito on vaativaa ja oman kotikunnan perusterveydenhuolto ei pysty vastaamaan hoidon tarpeisiin, potilaan saattohoito voidaan siirtää Rovaniemen terveyskeskukseen tai Lapin keskussairaalaan.

 

Kyllä

Päivitetty  21.10.2021