Palliatiivinen hoito Kainuun sairaanhoitopiirissä

​​​​​​Kainuun sairaanhoitopiiri kuuluu Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueeseen.

Kainuun SOTE hoitaa Hyrynsalmen, Kajaanin, Kuhmon, Paltamon, Ristijärven, Sotkamon ja Suomussalmen kuntien kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut sekä Puolangan erikoissairaanhoidon ja ympäristöterveydenhuollon palvelut. Asukkaita alueella on 75 000.

Palliatiivisen hoidon erityistason kysymyksissä Kainuun sairaanhoitopiiriä palvelee Oulun yliopistollisen sairaalan Palliatiivisen hoidon yksikkö.

Haitarin otsikkotaso2
Kainuun keskussairaalan palliatiivinen yksikkö

Kainuun keskussairaalassa (KAKS) toimii B-tason Palliatiivinen yksikkö, joka tarjoaa palliatiivista poliklinikkatoimintaa, vuodeosastohoitoa ja konsultaatiopalveluita sekä keskussairaalassa että alueen terveyskeskuksille etenevää syöpää tai muuta parantumatonta sairautta sairastavan potilaan hoitolinjauksissa tai oirehoidossa.

Potilaat tulevat poliklinikalle lääkärin lähetteellä terveyskeskuksesta, sairaalan muista yksiköistä tai aika varataan hoitokäyntien yhteydessä. Poliklinikka toimii ensikäyntipainotteisesti, jolloin jatkohoito ja seuranta pyritään järjestämään perusterveydenhuoltoon, kun sairautta jarruttavat hoidot ovat päättyneet.

Poliklinikalla työskentelee palliatiiviseen hoitoon perehtynyt lääkäri ja sairaanhoitaja. Tarvittaessa hoidossa on mukana erityistyöntekijöitä, kuten kuntoutusohjaaja, fysioterapeutti, ravitsemusterapeutti, toimintaterapeutti, sosiaalityöntekijä, sairaalateologi tai psykiatrian ammattihenkilöt.

Poliklinikan tilat sijaitsevat Kainuun keskussairalaan syöpätautien poliklinikan tiloissa.

Osastoyksikkö

Osastoyksikköön kuuluu 7 vuodeosastopaikkaa Kainuun keskussairaalan konservatiivisessa vuodeosastoyksikössä vaativampaa oirehoitoa tarvitseville palliatiivisille potilaille​.

Osastolla toimii palliatiiviseen hoitoon perehtynyt lääkäri ja sairaanhoitajia sekä moniammatillinen tiimi erityistyöntekijöineen (kuten poliklinikalla).

Kotisairaala Aliisa

Palliatiivisten potilaiden ja saattohoitopotilaiden kotona tapahtuvasta hoidosta vastaa kotisairaala Aliisa Kajaanin (Paltamo, Ristijärvi), Kuhmon, Sotkamon ja Suomussalmen (Hyrynsalmi) alueella. Kotisairaalat tukevat myös hoitokodeissa tapahtuvaa hoitoa.

Kotisairaala toimii klo 7-21, ja sitä täydentää Ristijärveltä käsin koko Kainuun alueella ympärivuorokautisesti päivystävä palliatiiviseen hoitoon perehtynyt ensihoitoyksikkö.

Vuodeosastot

Vuodeosastot (A-taso) ovat Kajaanin, Kuhmon, Sotkamon ja Suomussalmen terveyskeskussairaaloissa ja Puolangan terveyskeskuksen vuodeosastolla.

 

Kyllä

Päivitetty  21.10.2021