Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on Pohjois-Savon 18 kunnan omistama kuntayhtymä. Asukkaita on Pohjois-Savossa noin 248 000.

​​​​​​​​​Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin kuuluvat Iisalmi, Kaavi, Keitele, Kiuruvesi, Kuopio, Lapinlahti, Leppävirta, Pielavesi, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Varkaus, Vesanto ja Vieremä.


KYS Palliatiivisen hoidon poliklinikka 

Kuopion yliopistollisessa sairaalan Syöpäkeskuksessa toimii Palliatiivisen hoidon poliklinikka viitenä päivänä viikossa. 

Poliklini​​kalla toimii 1-2 lääkäriä ja 1-2 sairaanhoitajaa. Potilas tulee hoitoon lähetteellä ja hänen hoitoonsa osallistuu tarpeen mukaan moniammatillinen hoitoryhmä (erityispätevyyskoulutettu lääkäri, palliatiivisen hoidon lisäkoulutuksen omaava sairaanhoitaja, kuntoutusohjaaja, sosiaalityöntekijä, ravitsemusterapeutti, psykiatri/psykologi, sairaalateologi, fysioterapeutti). 

Poliklinikalla järjestetään vaativaa erityistason hoitoa.

KYS:n muissa osaamiskeskuksissa ja niiden vuodeosastoilla palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta vastaa kunkin erikoisalan vastuulääkäri. Potilaan hoidosta on mahdollisuus konsultoida virka-aikana palliatiivisen poliklinikan lääkäriä ja sairaanhoitajaa. Muina aikoina päivystyspuhelut ohjataan joko syöpätautien vuodeosastolle tai päivystykseen. ​

Kuopio

Kuopion kunnan alueella palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevien potilaiden hoidosta vastaavat kotisairaala ja/tai kotisairaanhoito. KYS antaa ympärivuorokautista tukea elämän loppuvaiheen hyvän hoidon toteuttamisesta. Kotihoidossa olevalle potilaalle pyritään järjestämään tarpeen mukaan sujuva pääsy tukiosastona toimivalle vuodeosastolle. 

Kuopion Harjulan sairaalassa toimii 15 paikkainen saattohoidon tukiosasto, Lehtola-koti, joka palvelee kuopiolaisia. Lehtola-kodissa hoidosta vastaa erityispätevyyskoulutettu syöpälääkäri ja moniammatillinen hoitoryhmä. 

Varkaus

Varkauden kotisairaala ja kotihoito vastaavat oman alueensa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon potilaista. Potilaiden tukiosastona toimii Varkauden kaupungin kuntoutusosasto tai erikseen sovitusti Varkauden aluesairaalan sisätauti- kirurginen vuodeosasto. KYS:n palliatiivisen hoidon poliklinikalta voidaan tukea kotona ja osastoilla tapahtuvaa oirehoitoa puhelinkonsultaatioin. 

Ylä-Savon sote

Ylä-Savon soten alueella toimii kotisairaala, joka yhdessä kotihoidon kanssa vastaa alueensa kotihoidossa olevista palliatiivisen hoidon ja saattohoidon potilaista. Tukiosastoina toimivat Kiuruveden ja Iisalmen terveyskeskussairaalan vuodeosastot sekä Iisalmen aluesairaalan sisätautiosasto.​

Muut alueet ja yhteistyötahot

Ympäristökunnissa palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta vastaa kunkin kunnan perusterveydenhuolto ja terveyskeskussairaala sekä kunnan kotihoito. 

Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon toteutuksessa tehdään yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa. 

  • ​Pohjois-Savon syöpäyhdistys on mm. kouluttanut saattohoidon vapaaehtoisia tukemaan kotona ja laitoksissa tapahtuvaa saattohoitoa Kuopion, Varkauden ja Iisalmen alueella. 

Kotisaattoh​oitopotilaiden​ hoidossa tehdään yhteistyötä ensihoidon kanssa koko Pohjois-Savon alueella.


 

Päivitetty  15.8.2018