Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palvelut Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin jäsenkunnat ovat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Pukkila ja Sysmä. Asukkaita Päijät-Hämeessä on yhteensä noin 200 000.

Sivun tiedoissa saattaa olla puutteita tai virheitä johtuen hyvinvointialueiden toiminnan käynnistymisestä 1.1.2023. Tarkista ajankohtaiset tiedot oman hyvinvointialueesi palveluntuottajalta. Sivuston sisältöä päivitetään vuoden 2023 aikana.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymään kuuluvat kaikki kunnat paitsi Heinola ja Sysmä. Erikoissairaanhoidosta vastaa Päijät-Hämeen keskussairaala Lahdessa.

Palliatiivinen poliklinikka ja erikoissairaanhoitotasoiset vuodepaikat keskussairaalassa

Päijät-Hämeen keskussairaalassa toimii palliatiivisen hoidon poliklinikka, mikä palvelee koko Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiriä. Poliklinikalle tullaan osastokonsultaatioiden, tiedoksiantojen tai lähetteiden kautta.

Poliklinikan toimintaan kuuluu potilaan kokonaisvaltaisesta oirehoidosta huolehtiminen vointisoitoilla sekä lääkärin ja hoitajan vastaanotoilla, potilaan lääkehoidon suunnittelu ja ennakoivan hoitosuunnitelman teko.

Palliatiivisella poliklinikalla käydään silloin, kun potilaan toimintakyky sallii vielä sairaalassa asioinnin.

Palliatiiviselta poliklinikalta tehdään konsultaatiokäyntejä keskussairaalan vuodeosastoille.

Keskussairaalassa on erikoissairaanhoitoa vaativille potilaille varattu vuodepaikkoja akuutteja hoitojaksoja varten.

Palliatiivinen kotisairaala

Salpausselän kuntoutussairaalan yhteydessä toimii palliatiivinen kotisairaala, joka palvelee koko Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymää. Palliatiivinen kotisairaala toimii yhteistyössä alueellisen kotihoidon, akuutti kotisairaalan kanssa ja palliatiivisen hoidon osaston kanssa.

Palliatiivinen kotisairaala tuo palliatiivisenhoidon palvelut asukkaan kotiin ja mahdollistaa kotisaattohoidon.

Kotisairaalan palliatiiviset potilaat pääsevät tarvittaessa aina suoraan tukiosaston osastopaikalle. Kotisairaala tukee myös palliatiivista hoitoa asumispalveluyksiköissä, ja sen turvin on laadukas saattohoito mahdollista niissä.

Hyvinvointikuntayhtymän kotisairaalan tueksi Orimattilan terveyskeskuksessa on tukiosastopaikkoja saattohoitopotilaille.

Palliatiivinen osasto

Salpausselän kuntoutussairaala Jalmarissa on 20 paikkainen erityistason palliatiivisen hoidon osasto, joka palvelee koko Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiriä.

Heinola

Heinolan terveyskeskuksen vuodeosastolla hoidetaan oireenmukaisessa ja saattohoidossa olevia potilaita, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa ja apua oireidensa lievittämiseen. Osastohoitoon tullaan lääkärin lähetteellä suoraan toisesta hoitolaitoksesta ja päivystyksellisesti. Poikkeuksena palliatiivisen eli oireenmukaisen hoidon ja saattohoidon lupapaikan saaneet voivat tulla suoraan kotoa tai asumispalveluyksiköistä. Lupapaikan myöntää hoitava lääkäri.

Saattohoito voidaan toteuttaa myös asiakkaan kotona kotisairaalan ja kotihoidon palvelujen tuella.

Kotisairaala toimii Heinolassa taajama-alueella. Kotisairaala tarjoaa laadukasta asiakaslähtöistä hoitoa kotona tai sen hetkisessä asuinpaikassa, yhteistyössä osaston lääkärin kanssa. Asuinpaikkana voi olla myös esimerkiksi palvelutalo tai asumispalveluyksikkö.

 

Kyllä

Päivitetty  31.8.2021