Vantaa ja Kerava

Vantaalla on asukkaita noin 230 000 ja Keravalla 35 000.

Sekä vantaalaisia että keravalaisia palvelee Peijaksen sairaalan palliatiivinen poliklinikka. Kotisairaalahoito ja osastonhoito toteutuu omassa kunnassa.

Vaativan erityistason saattohoito tapahtuu Terhokodissa. Maksusitoumuksen myöntää HUS Palliatiivinen keskus.

Haitarin otsikkotaso2
Poliklinikka

Peijaksen sairaalassa on keravalaisia ja vantaalaisia palveleva palliatiivinen poliklinikka. Peijaksen palliatiivisen poliklinikan toiminta on toistaiseksi HUS:n järjestämää. Potilaat ohjautuvat poliklinikalle Peijaksen eri erikoisaloilta (mm. keuhkotaudit, hematologia, sisätaudit, neurologia, kirurgia) sekä syöpähoitojen loputtua HUS Palliatiivisesta keskuksesta. Peijaksen palliatiivinen poliklinikka tarjoaa palliatiivisten poliklinikkakäyntien lisäksi konsultaatiotukea Peijaksen sairaalan erikoissairaanhoidon osastoille sekä Vantaan sairaalan akuuttigeriatrisille osastoille.

Kotisairaalat

Vantaan sairaalan akuuttigeriatristen osastojen yhteydessä Peijaksen sairaalan tiloissa toimii myös Vantaan kotisairaala, jonka seurannassa ovat heikommassa voinnissa olevat palliatiiviset ja saattohoitopotilaat, jotka eivät enää kykene asioimaan kodin ulkopuolella. Yhteistyö toimii saumattomasti Peijaksen palliatiivisen poliklinikan kanssa. Kotisairaalan henkilökunta on kokenutta ja perehtyneitä palliatiiviseen hoitoon.

Hoitajan kotikäyntejä tehdään 24/7, lääkärin kotikäynnit tapahtuvat arkisin virka-aikaan. Jos kotona ei enää pärjätä, kotisairaalalla on mahdollisuus lähettää potilas osastohoitoon Vantaan sairaalan palliatiiviselle osastolle (osasto 5) tai Vantaan s​airaalan akuuttigeriatrisille osastoille.

Myös Keravalla toimii ympärivuorokautinen kotisairaala, jonka tukiosastona toimii Keravan akuuttihoidon osasto.

Osastohoito

Vantaan sairaalan osasto 5 on erityistason palliatiivinen ja saattohoito-osasto Katriinan sairaalassa. Vuodepaikkoja on 16 +1. Osastolla on koulutusoikeudet. Hoitava henkilökunta on kokenutta ja palliatiiviseen hoitoon perehtynyttä. Hoitotyössä korostuu kokonaisvaltainen oireenmukainen hoito. Potilaiden ja läheisten näkemykset huomioidaan hoitoa suunniteltaessa. Läheisillä on tilanteen mukaan mahdollisuus yöpyä osastolla. Osasto tarjoaa palliatiivisen hoidon konsultaatiotukea myös muille Katriinan sairaalan kuntoutusosastoille.

 

Kyllä

Päivitetty  31.8.2021