Keski-Uudenmaan sote

Keski-Uudenmaan sote (Keusote) käsittää kuusi kuntaa ja sen alueella asuu lähes 200 000 asukasta. Alueen sairaalana toimii HUS Hyvinkään sairaala.

Keski-Uudenmaan soteen kuuluu Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Tuusula, Nurmijärvi ja Pornainen.

Keusoten Palliatiivinen keskus

Keusoten Palliatiivinen keskus tarjoaa erityistason palliatiivista hoitoa ja käsittää HUS Hyvinkään sairaalan palliatiivisen poliklinikan, sairaalan konsultaatio toiminnan, Keusoten kotisairaalan sekä erityistason palliatiivisen osaston Hyvinkään sairaalassa. Keskuksessa on koulutusoikeudet. Viikonloppuisin Keusotessa on 24/7 palliatiivinen lääkäripäivystys. Potilaat tulevat hoitoon lääkärin lähetteellä tai konsultaation perusteella.

Vaativan erityistason saattohoito toteutetaan Terhokodissa Helsingissä. Sinne myönnetään maksusitoumukset Keusoten Palliatiivisesta keskuksesta.

Haitarin otsikkotaso3
Poliklinikka ja konsultaatio

Palliatiivinen poliklinikka toimii HUS Hyvinkään sairaalan tiloissa arkisin virka-aikana ja siellä toimivat lääkäreinä Keusoten palliatiiviset lääkärit, hoitajat tulevat HUS:n puolelta. Poliklinikalla käyvät kaikkien sairausryhmien palliatiiviset potilaat. Poliklinikalle tullaan lähetteillä, pääsääntöisesti Hyvinkään sairaalasta tai HUS Meilahdesta. Poliklinikan toimintaan kuuluvat mm. oireita lievittävien lääkehoitojen suunnittelu, toimenpiteet ja hoitosuunnitelmien teko.

Hyvinkään sairaalassa toimii palliatiivinen konsultointi, joka auttaa osastolla hoidettavien palliatiivisten ja saattohoitopotilaiden hoidossa ja koordinoi potilaiden jatkohoitoa.

Kotisaira​ala

Alueellamme toimii ympärivuorokautinen kotisairaala, joka tuo palliatiivisenhoidon palvelut suoraan asukkaan kotiin ja mahdollistaa kotisaattohoidon. Kotisairaalan palliatiiviset potilaat pääsevät tarvittaessa aina suoraan tukiosaston osastopaikalle. Kotisairaala tukee myös palliatiivista hoitoa asumispalveluyksiköissä, ja sen turvin on laadukas saattohoito mahdollista niissä.

Saattohoito ja vuodeosastohoito

Hyvinkään sairaalassa sijaitsee Keusoten 8-paikkainen erityistason palliatiivinen osasto. Osastolla hoidetaan kaikkia alueen erityistason hoitoa tarvitsevia potilaita. Henkilökunnalla on palliatiivinen koulutus. Osastomme saa tarvittaessa anestesiologin palvelut Hyvinkään sairaalasta. Sairaalapastorit ja koulutetut vapaaehtoiset toimivat myös osastollamme. Ohjaamme laajempaa psykososiaalista tukea tarvitsevat läheiset Hyvinkään sairaalan palveluiden piiriin. Osastolla on läheisillä mahdollisuus yöpyä ja pyrimme järjestämään mahdollisimman normaalia arkea potilaalle ja hänen läheisilleen.

Kaikki alueen terveyskeskusten akuuttihoito-osastot toimivat kotisairaalan tukiosastoina. Osastoilla on palliatiivisesti koulutettua henkilökuntaa ja kaikki yksiköt voivat konsultoida palliatiivista osastoamme.

 

Kyllä

Päivitetty  31.8.2021