Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palvelut Helsingissä

Helsingissä asuu noin 660 000 asukasta. Helsinki tarjoaa monipuolisia palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palveluita kuntalaisille.

Sivun tiedoissa saattaa olla puutteita tai virheitä johtuen hyvinvointialueiden toiminnan käynnistymisestä 1.1.2023. Tarkista ajankohtaiset tiedot oman hyvinvointialueesi palveluntuottajalta. Sivuston sisältöä päivitetään vuoden 2023 aikana.

Helsingin Palliatiivinen keskus

Helsingin palliatiivinen keskuksessa hoidetaan erityistason palliatiivista tai saattohoitoa tarvitsevia potilaita joko polikliinisesti, kotona tai osastohoidossa palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon erikoistuneissa yksiköissä.

Palliatiivisella keskuksella on moniammatillinen erityiskoulutettu henkilökunta. Palliatiivisen keskuksen hoitotiimin kuuluvat lääkäreiden ja sairaanhoitajien lisäksi sairaalapastori, psykologeja, fysioterapeutit, toimintaterapeutit, sosiaalityöntekijä ja vapaaehtoistyöntekijöitä.

Potilaat tulevat Helsingin Palliatiiviseen keskukseen lääkärin lähetteellä. Palliatiivinen keskus ottaa kokonaisvastuun potilaan hoidosta siinä vaiheessa, kun on tehty päätös oireenmukaiseen eli palliatiiviseen hoitoon siirtymisestä. Keskuksessa hoidetaan niin syöpä- kuin muitakin kroonisia sairauksia sairastavia potilaita. Hoitopaikka valitaan potilaan toiveiden ja tarpeiden mukaan ja tilanteen mukaan siirtyminen Palliatiivisen keskuksen sisällä kodista sairaalaan ja sairaalasta kotiin tapahtuu joustavasti, ilman päivystyskäyntejä.

Helsinkiläisten potilaiden vaativan erityistason saattohoito tapahtuu Terhokodissa. Maksusitoumuksen myöntää HUS Palliatiivinen keskus.

 

Kyllä

Päivitetty  31.8.2021