Yskä ja veriyskä

Yskän oireenmukaisessa hoidossa keskeisessä asemassa ovat ärsyttävien tekijöiden poistaminen tai vähentäminen ja vähiten oiretta aiheuttavan asennon etsiminen.

​​​Yskä on elimistön normaali reaktio päästä eroon hengitysteitä ärsyttävästä aineesta, kuten limasta, syljestä tai mahan sisällöstä. Myös hengitysteiden infektiot voivat ärsyttää hengitysteitä.

Syyt ja aiheuttajat

Yskä on elimistön normaali heijaste reagoida hengitysteitä ärsyttävään materiaaliin, kuten limaan, sylkeen tai ruokatorveen nousseeseen mahansisältöön. Pitkälle edenneessä sairaudessa limaa voi erittyä enemmän tai se voi olla koostumukseltaan sitkasta. Myös liman poistuminen hengitysteistä voi hidastua tai potilas ei jaksa niellä erittynyttä limaa tai sylkeä, jolloin se jää ärsyttämään hengitysteitä. Kuiva huoneilma lisää yleensä yskänärsytystä.

Hengitysteiden lisääntynyt ärsytys tulehdusten aikana voi myös aiheuttaa yskää. Hengitysteiden tulehduksen lisäksi etenevää sairautta sairastavalla potilaalla voi olla muitakin yskää aiheuttavia sairauksia tai oireita, kuten astma, keuhkoahtaumatauti, sydämen vajaatoiminta ja nestettä keuhkoissa, tautia palleassa, keuhkopussissa tai sydäntä ympäröivässä pussissa.

Hengitysteitä voi myös tukkia tai ärsyttää kasvain, joka hengenahdistuksen lisäksi ärsyttää aiheuttaen yskää. Jos kasvain rikkoo limakalvoa keuhkoputkessa, voi ysköksiin ilmaantua verta. Jopa joka toisella etäpesäkkeitä lähettänyttä syöpää sairastavalla potilaalla on pleuranestettä eli nestettä keuhkoja ympäröivien kalvojen välissä, keuhkopussissa. Pleuranesteen kertymisen tavallisin oire on hengenahdistus, mutta nesteen kertyminen voi aiheuttaa myös yskää. Joskus yskän syynä voi olla potilaan käyttämä lääkitys, kuten tietyt verenpainelääkkeet (ns. ACE-estäjät).

Hoito

Yskä

Paras yskän hoito on syyn mukainen. Varsinaisista yskänlääkkeistä ei ole todettu olevan hyötyä palliatiivisessa hoidossa tai saattohoitopotilailla. Paras lääke yskänärsytyksen hillitsemiseen on vahvat kipulääkkeet, opioidit. Opioidit ovat reseptilääkkeitä. Ellei potilaalla ole valmiiksi opioideja käytössään kipulääkkeinä, voidaan yskän hoito aloittaa heikolla opioidilla, kodeiinilla. Yksinomaan yskän hoitoon määrättyjen opioidien annokset ovat yleensä hieman pienempiä kuin kivunhoidon lääkeannokset. Pitkävaikutteisempia opioideja voidaan käyttää, jos yskänärsytystä halutaan hillitä esimerkiksi koko yön ajan.

Mikäli yskä aiheutuu hengitysteiden tulehduksesta, voi antibiootista olla hyötyä. Kortisoni on oirelääke, joka voi hillitä yskää avaamalla hengitysteitä.

Lima

Sitkeää limaa voidaan saada juoksevammaksi sisään hengitettävän keittosuolaliuoksen avulla. Juoksevampi lima on helpompi yskiä pois. Limanerityksen hillitsemiseen on myös lääkeaineita, joita voidaan annostella ihon alle, iholle laitettavin lääkelaastarein tai kielenalustippoina. Limaa kuivattavien lääkkeiden sivuvaikutuksena on usein kuiva suu.

Keuhkopussiin kertynyt neste

Keuhkopussiin kertynyttä nestettä voidaan yrittää vähentää nesteenpoistolääkkeillä tai joskus tyhjentämällä nestettä dreenin eli keuhkopussiin asetettavan laskuputken avulla. Keuhkolääkärit voivat myös laittaa keuhkopussiin talkkia, jolloin nesteen kertyminen yleensä vähentyy.

Veriyskä

Jos kasvain tukkii hengitysteitä tai aiheuttaa veriysköksiä, on siihen joskus mahdollista antaa sädehoitoa. Sädehoidon vaikutuksesta kasvain yleensä pienenee ja verenvuoto vähenee. Lievää verenvuotoa hillitsemään on myös lääkkeitä, joita otetaan suun kautta, tai ne voidaan tiputtaa suoneen. Tällöin verta ohentavat lääkkeet yleensä tauotetaan. Jos verta tulee hengitysteihin tai ysköksiin paljon, potilas yleensä rauhoitetaan elämän loppuvaiheessa voimakkailla kipulääkkeillä ja tajuntaa alentavilla lääkkeillä.

Kuolevan potilaan limarohina

Kuolevalla potilaalla voi esiintyä viimeisinä elinpäivinä hengitysteiden limarohinaa (”death rattle”). Tämä epämiellyttävältä kuulostava oire johtuu lisääntyneestä liman ja syljen erityksestä ja tosiasiassa häiritsee läheisiä enemmän kuin potilasta itseään. Limaneritystä on joskus mahdollista hillitä ihon alle pistettävin lääkkein tai iholle liimattavan lääkelaastarin avulla. Liman imeminen katetrilla on epämiellyttävää, ja tätä toteutetaan vain erityistilanteissa.

Omahoito

Yskä on elämänlaatua rajoittava oire sekä potilaalle itselleen että hänen läheisilleen. Varsinaisilla apteekista ilman reseptiä saatavilla yskänlääkkeillä ei ole todettu olevan hyötyä yskän hoidossa, varsinkaan saattohoitovaiheessa.

Liman irrotukseen saa hyviä ohjeita fysioterapeuteilta. He opastavat muun muassa vesipullopuhalluksissa sekä erilaisissa hengitys- ja yskimistekniikoissa. Myös höyryhengitys irrottaa limaa. Jotkut potilaat hyötyvät hengitysilman kostuttamisesta koneellisesti, tai suihkussa hengittäminen voi olla helpompaa ilmankosteuden noustessa suihkukopissa tavanomaista suuremmaksi.

Tupakoinnin lopettaminen vähentää yskää, kun savu ei enää ärsytä hengitysteitä ja liman kuljetus pois hengitysteistä paranee.

Nukkuminen tai lepääminen kylkiasennossa auttaa pitämään ylähengitystiet avoimina. Jos vain toisessa keuhkopussissa on nestettä, kannattaa maata se puoli alaspäin, jolloin terveempi puoli hengittää paremmin. Varsinainen yskiminen on helpompaa ylävartalo kohotettuna tai seisoessa hieman etukumarassa asennossa.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  15.8.2018