Ajankohtainen

Pinnalla kansainvälisesti - varhainen palliatiivinen hoito, kuntoutus ja suunhoito

Julkaistu 23.9.2018 13.15

Tämän vuoden Euroopan Palliatiivisen hoidon yhdistyksen EAPC:n konferenssista jäi konferenssiin osallistuneiden palliatiivisten hoitajien mieleen erityisesti varhaisen palliatiivisen hoidon, kuntoutuksen ja suunhoidon merkitys.

​​​HYKS Palliatiivis​esta keskuksesta konferenssiin osallistuivat sairaanhoitajat Riitta Salm​é​​n ja Pirjo Mikkolainen.

"Kongressissa keskustelujen ja luentojen yhtenä keskeisenä aiheena oli varhainen palliatiivinen hoito. Milloin on hyvä hetki tehdä hoitosuunnitelmaa​​ niin, että potilas hyötyy siitä eniten? Palliatiivista hoitoa suunniteltaessa on erittäin tärkeää, että potilas itse on osallisena suunnittelussa. 

Suomessa palliatiivisen hoidon toteutuminen valtakunnallisesti on vielä epätasaista, mutta sitä kehitetään jatkuvasti ministeriötasolta lähtien.  Euroopassa kehitys on jo useissa maissa pidemmällä.  Julkinen keskustelu palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta on edistänyt tätä kehitystä myös Suomessa.

Toinen mielenkiintoinen aihe luennoilla oli palliatiivisen potilaan kuntoutus. Kuntoutus voidaan mieltää asiaksi, joka ei jollain lailla kuulu palliatiiviseen hoitoon. Kuulimme aiheesta kaksikin mielenkiintoista luentoa, missä esiteltiin tutkimustuloksia palliatiivisen potilaan kuntoutuksen hyödyistä. Kuntoutuksen annostelu ja intensiteetti tulee suunnitella potilaalle sopivaksi yhteistyössä potilaan kanssa. Tavoitteet tulee asettaa voimakkaasti potilaslähtöisiksi. Kuntoutuksen tavoitteena voi olla esimerkiksi, että potilas jaksaa olla hereillä vierailutunnin ajan seurustellakseen läheistensä kanssa.

Kolmantena meistä tärkeänä ja kongressissa esille tulleena asiana oli suunhoito. Suunhoito jää hoidossa liian vähälle huomiolle. Suun ja hampaiden hoitamattomuus voi johtaa vakaviinkin infektioihin ja kipuongelmiin. Varhainen puuttuminen tälläkin saralla tuo potilaalle hyvää elämänlaatua.

Kohtasimme kongressissa kollegoja ympäri maailmaa ja saimme vaihtaa mielipiteitä ja kuulumisia ajankohtaisista palliatiivisista asioista. Oli virkistävää tavata kollegoja ja kuulla viimeisimpiä mielenkiintoisia tutkimustuloksia unohtamatta kauniita alppimaisemia Aare-joen äärellä ihastuttavassa Bernissä.”