Ajankohtainen

Miten voin olla parantumattomasti sairaan tukena?

Julkaistu 2.8.2019 14.00

​​​​Sairastunutta läheistä voi tukea monin eri keinoin. Tukemisen tavat riippuvat sairaan ihmisen omasta tilanteesta, tavoista ja voimavaroista sekä sairastuneen ja läheisen välisestä suhteesta.

​Parantumattomasti sairaan, palliatiivisessa hoidossa tai saattohoidossa olevan ihmisen läheisenä voi mietityttää, miten läheistä voisi parhaiten tukea. Palliatiiviseen taloon on listattu ohjeita, jotka tuovat apua tukijan rooliin:  

Mitä parantumattomasti sairas toivoo?

On hyvä selvittää, mitä parantumattomasti sairas itse toivoo ja tarvitsee. Keskustelussa voi käyttää avoimia kysymyksiä. Silloin varmistetaan se, että keskustelu käydään hänen sietokykynsä mukaan.

Ole läsnä ja saavutettavissa

Parantumattomasti sairasta voi tukea olemalla läsnä tai saavutettavissa, olemalla kuulolla häntä varten. Joskus taas keskustelun sijasta konkreettiset teot voivat olla suureksi avuksi.

Aiempi tapa toimia ja voimavarat

Suhteessa ja yhteisessä arjessa kannattaa ylläpitää aiempaa tapaa toimia ja olla tekemisissä huomioiden tässä kuitenkin parantumattomasti sairaan voimavarat: jaksaako hän toimia tai olla tekemissä yhtä aktiivisesti kuin aiemmin?

Läheisten hyvinvointi

Parantumattomasti sairasta auttaa, jos hän näkee, että läheiset voivat hyvin. Läheisten on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta.

Suunnittelu ja joustavuus

Hoidon ennakoiva suunnittelu luo turvaa ja ennakoitavuutta epävarmaan tilanteeseen. Toisaalta pitää muistaa, että parantumattomasti sairaan vointi, sairaus tai suhtautuminen tilanteeseen ei tunne käsikirjoituksia.

Sairastuneen omanarvontunne

Sairastavan arvokkuutta ja omanarvontuntoa tulee pyrkiä säilyttämään myös silloin, kun hänen kuntonsa heikkenee ja hän mahdollisesti tarvitsee enemmän apua hyvinkin intiimeissä asioissa.

Lisää tietoa löydät Palliatiivisen talon Läheisenä​ –osiosta.