Yleistä

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin päivystyksestä yleensä.

Miksi häiriötä aiheuttavat potilaat hoidetaan joskus muita potilaita nopeammin?

Päihtyneet ja levottomat potilaat aiheuttavat usein häiriöitä ja näin ollen turvattomuutta muissa potilaissa ja saattajissa. Henkilökunnan tulee pystyä turvaamaan kaikkien potilaiden turvallisuus. Tilanteen rauhoittamiseksi on joskus tarpeen hoitaa häiritsevä potilas mahdollisimman nopeasti eteenpäin päivystysalueelta.

Päivystyksissä on nollatoleranssi häiriökäytöstä ja väkivaltaa kohtaan. Asiaton käytös, uhkailu tai väkivalta on ehdottomasti kiellettyä, ja näistä voi koitua rikosoikeudellisia seuraamuksia. Useissa päivystyksissä on vartijoita turvaamassa niin potilaiden kuin henkilökunnankin turvallisuutta.

Saanko syödä ja juoda vapaasti?

Ennen ruokailua tarkista aina hoitajilta, saatko syödä tai juoda. Useat tutkimukset vaativat ravinnotta oloa ja hoitosi saattaa pitkittyä ruokailun takia.

Saako päivystyksessä käyttää omaa
puhelintaan?

Voit käyttää henkilökohtaista mobiililaitettasi päivystyksessä ohjeiden mukaisesti. Henkilökunta voi tarvittaessa asettaa rajoituksia tai kieltää käytön huone/tarkkailukohtaisesti.

Saako päivystyksessä valokuvata?

Aulat, odotustilat ja kahvilat ovat sairaaloissa julkista tilaa. Niissä voi kuvata. Huomioi kuitenkin muut ihmiset, ettet loukkaa heidän yksityisyyttään. Toisen potilaiden kuvaaminen tai kuvien julkaisu ilman heidän lupaansa on kiellettyä.

Erilaiset hoitotilat (esimerkiksi vastaanotto-, toimenpide- ja potilashuoneet) eivät ole julkisia tiloja ja niissä kuvaamista voidaan rajoittaa esimerkiksi muiden potilaiden yksityisyyden suojaamiseksi tai potilasturvallisuuden vuoksi.

Henkilökunta ei välttämättä halua tulla kuvatuksi. Kysy siksi aina etukäteen lupa kuvaamiseen. Eri sairaaloiden välillä voi olla eroja, mutta lähtökohtaisesti potilaalla tai omaisella ei ole oikeutta kuvata henkilökunnan toimintaa.

Ethän loukkaannu, jos henkilökunta ei halua tai ehdi toimia sinun valokuvaajanasi. Heillä on oikeus kieltäytyä kuvien ottamisesta.


Edellinen sivu

 


ruokailu; häiriöt; yleistieto; Päivystys

Päivitetty  15.8.2018