Vastaanotolla

Asiakkaiden tutkiminen ja hoito päivystyksessä tapahtuu lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolla.

Sairaanhoitajan vastaanotolla voidaan hoitaa lieviä tapaturmia ja esimerkiksi hengitystietulehduksesta kärsiviä asiakkaita. Sairaanhoitaja hoitaa asiakkaan vastaanotolla itsenäisesti, mutta hänellä on tarvittaessa lääkärin tuki käytettävissään. Lääkärin tukea tarvitaan esimerkiksi silloin, kun asiakkaan hoito vaatii reseptilääkitystä.

Lääkärin vastaanotto päivystyksessä on samanlainen kuin muuallakin terveydenhuollossa. Lääkäri haastattelee ja tutkii asiakkaan vastaanottohuoneessa, tutustuu mahdollisesti etukäteen otettujen verikokeiden tuloksiin ja potilaan sairaushistoriaan ja pyrkii tekemään diagnoosin potilaan oireista.

Päivystysvastaanotolla ei kuitenkaan yleensä ole mahdollisuuksia paneutua potilaan pitkäaikaissairauksien hoitoon, ohjelmoida laajoja tutkimuksia tai tehdä hoitosuunnitelmia. Lääkärin vastaanotolla päivystyksessä keskitytään äkillisesti ilmaantuneen oireen selvittämiseen tai tapaturman aiheutuneen vamman hoitoon. Jos vaiva edellyttää jatkotutkimuksia, pyydetään asiakasta ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen hoidon jatkamiseksi.

Oireen selvittämiseksi tarvittavat kuvantamistutkimukset tapahtuvat useimmiten vastaanottokäynnin jälkeen, koska röntgen- ja muihin kuvantamistutkimuksiin vaaditaan yleensä lähete. Sairaanhoitajalla ei yleensä ole valtuuksia ilman lääkärin konsultaatiota ohjelmoida näitä tutkimuksia etukäteen.

Mikon mukana päivystyksessä

Mikko kutsutaan vastaanotolle. Valkoiseen takkiin pukeutunut lääkäri esittelee itsensä ja ohjaa Mikon peremmälle huoneeseen. Aulassa istuessaan Mikko on nähnyt seinällä julisteen, jossa kehotetaan välttelemään kättelemistä, etteivät pöpöt leviä.

Mikko istuu lääkärin kehotuksesta tutkimuspöydälle ja ryhtyy kuvailemaan vatsakipuaan lääkärille. Esitettyään tarkentavia kysymyksiä lääkäri pyytää Mikkoa asettumaan makuulle. Lääkäri painelee vatsaa ja tekee muita tarvittavia tutkimuksia. Tutkimuksen jälkeen Mikko saa luvan nousta ylös ja lääkäri tarkastaa sairaskertomuksesta Mikon verikokeiden tuloksia.

Mikon tulehdusarvot ovat koholla. Vatsakivun syyn selvittämiseksi Mikolle on tarpeen tehdä vatsan ultraäänitutkimus. Mikko kertoo lääkärille, että vatsakipu on voimistunut eikä hän ole pystynyt syömään kunnolla koko päivänä.

Lääkärin mukaan Mikolle voidaan antaa kipulääkettä ja aloittaa tarvittaessa myös suonensisäinen nesteytys. Vastaanotto päättyy ja Mikko siirtyy takaisin vuodepaikalle odottamaan ultraäänitutkimukseen pääsyä.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


vastaanotto; Päivystys; lääkäri; sairaanhoitaja

Päivitetty  15.8.2018