Tutkimukset

Päivystyksessä asiakkaalle tehdään tutkimuksia äkillisen oireen aiheuttajan selvittämiseksi tai vamman laajuuden kartoittamiseksi.

Yleisimmät päivystyksessä tehtävät tutkimukset ovat laboratoriotutkimuksia tai kuvantamistutkimuksia.

Laboratoriotutkimuksia varten näytteenottaja ottaa asiakkaasta verikokeita tai asiakasta pyydetään antamaan virtsanäyte.

Kuvantamistutkimuksista yleisimmin käytössä ovat tavalliset röntgentutkimukset ns. natiivikuvat. Laajemman palveluvalikoiman päivystyksissä voidaan tutkimuksissa hyödyntää myös ultraääni- tai tietokonekerroskuvauksia. Magneettitutkimuksia tehdään päivystyksessä vain harvoin.

Tutkimuksia varten päivystyksessä tai sen läheisyydessä toimii laboratorio- ja röntgenyksikkö. Usein näissä yksiköissä toimii erillinen henkilökunta. Asiakas ohjataan käymään tutkimuksessa ja palaamaan sen jälkeen takaisin päivystykseen.

Päivystyksen henkilökunta tai erilliset potilaskuljettajat avustavat asiakasta tutkimuskäynnillä ellei asiakas pääse itse siirtymään paikasta toiseen. Huonokuntoisen potilaan tutkimuksissa hoitohenkilökunta on mukana koko ajan.

Tutkimusten vastauksia joudutaan usein odottamaan. Laboratoriotutkimusten, kuten verinäytteiden, tuloksien valmistumiseen kuluva aika vaihtelee arviolta tunnista kahteen tuntiin. Jos käytössä on ns. pikatutkimukset, voidaan vastaus saada nopeastikin. Kuvantamistutkimuksien jälkeen joudutaan usein odottamaan röntgenlääkärin lausuntoa tutkimustuloksista.

Mikon mukana päivystyksessä

Mikko seuraa opasteita ja löytää perille näytteenottoon. Hetken kuluttua näytteenottaja pyytää hänet sisälle huoneeseen. Mikko ohjataan istumaan alas näytteenottotuoliin ja hänen kätensä alle asetetaan tyyny tukemaan asentoa. Mikkoa pyydetään käärimään hihansa ylös, koska näyte otetaan kyynärtaipeen laskimosta. Näytteenottaja kertoo koko ajan mitä on tekemässä ja verinäytteiden otto sujuu hyvin.

Mikko muistaa, että joskus näytteenottaminen ei ole ollut yhtä helppoa ja pistoksia on tarvittu useampia. Tänään näytteet saatiin kuitenkin kertapistolla. Näytteenottaja ohjaa Mikon vielä käytävän toisella puolella olevaan näytteenanto-WC:hen ja antaa tarkat ohjeet virtsanäytettä varten. Näytteenannon jälkeen Mikko palaa takaisin päivystyksen odotusaulaan. Hän istuu alas ja selailee aikansa kuluksi penkillä lojuvaa aikakauslehteä.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


tutkimus; Päivystys

Päivitetty  15.8.2018