Toimenpiteet

Päivystyksellisen vaivan hoitamiseksi voidaan tarvita erilaisia pientoimenpiteitä tai lääkityksiä.

Tapaturman seurauksena itsensä loukannut voi tarvita loukkaantuneen raajan tukemiseen lastan tai murtunut raaja voidaan joutua kipsaamaan.

Haava edellyttää usein puhdistamisen lisäksi ompelua tai liimaamista. Kivusta tai pahoinvoinnista kärsivä asiakas voi olla suonensisäisen nesteytyksen tai lääkityksen tarpeessa, jolloin sairaanhoitaja laittaa hänelle verisuonikanyylin.

Usein toimenpiteet tehdään lääkärin vastaanoton aikana tai sen jälkeen. ­ Joissakin tilanteissa toimenpiteitä tarvitaan heti päivystykseen saavuttaessa. Toimenpiteet tehdään yleensä erillisessä toimenpidehuoneessa tai potilaan vuodepaikalla verhoilla eristetyssä tilassa. Toimenpiteestä riippuen sen tekee joko lääkäri tai muu hoitohenkilökuntaan kuuluva osaamisensa ja tehtävänkuvansa mukaan.

Mikon kanssa päivystyksessä

Mikko makaa vuoteella. Sairaanhoitaja saapuu Mikon luo ja kertoo, että lääkäri on pyytänyt laittamaan Mikolle verisuonikanyylin suonensisäistä nesteytystä varten. Mikko kertoo, että hän ei tosiaan ole pystynyt syömään ja juomaan normaalisti vatsakivun vuoksi. Sairaanhoitaja sanoo, että tarvittaessa Mikko voi saada myös kipulääkettä kanyylin kautta.

Mikko huokaa helpotuksesta tämän kuultuaan. Vatsakipu tuntuu voimistuvan koko ajan ja hän toivoisi mielellään helpotusta oloonsa. Sairaanhoitaja valmistelee tarvittavat välineet toimenpidettä varten ja kertoo Mikolle koko ajan, mitä on tekemässä.

Mikko tunnustaa, että hän ei oikein pidä neuloista, mutta pitää kätensä urheasti paikallaan sairaanhoitajan pistäessä. Onneksi toimenpide on nopeasti ohi. Sairaanhoitaja mittaa vielä Mikon verenpaineen ja sykkeen ja tiedustelee, onko Mikolla lääkeaineallergioita ennen kuin poistuu paikalta hakemaan lupaamaansa kipulääkettä.

Mikko vilkaisee ylös sängyn päätyyn; kirkasta nestettä tippuu hiljalleen ja Mikolla on luottavainen olo. Kunpa vain pääsisi pian sinne tutkimukseen!


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


toimenpide; lääkitys; Päivystys

Päivitetty  15.8.2018