Seurannassa

Tutkimuksien, vastaanoton ja toimenpiteiden lisäksi vaivan hoitaminen voi edellyttää asiakkaan tilan seuraamista päivystyspoliklinikalla.

Joskus annettujen hoitotoimenpiteiden tai lääkityksen vaikutukset ovat nähtävissä vasta jonkin ajan kulutta. Voi myös olla, että asiakkaan oireen kehittymistä täytyy seurata, jotta nähdään mihin suuntaan vointi on menossa.

Seuranta-aika voi tuntua asiakkaan näkökulmasta turhalta ja tuntuu, ettei päivystyksessä tapahdu mitään. Seurannassa olevat asiakkaat voivat voinnistaan riippuen odottaa istuma-aulassa tai erillisessä seurantatilassa. He voivat olla vuoteilla makaavia tai penkillä tai pyörätuolissa istuvia.

Seurannassa olevat asiakkaat ovat usein heitä hoitavan lääkärin työlistalla, mutta lääkäri voi seurannan aikana ottaa vastaan muita potilaita. Hoitajat valvovat seurannassa olevien asiakkaiden vointia ja raportoivat voinnissa tapahtuvista muutoksista hoitavalle lääkärille.

Seurannassa olevan asiakkaan on hyvä myös itse aktiivisesti kertoa omassa voinnissaan tapahtuvista muutoksista. Myös silloin, kun annettu hoito tehoaa ja vointi paranee.

Mikon mukana päivystyksessä

Mikko makoilee vuoteella. Hän on palannut hetki sitten vatsan ultraäänitutkimuksesta ja odottelee vastauksia. Sairaanhoitajan antama kipulääke on tehonnut ja Mikon vointi on nyt parempi.

Seurantatilassa on Mikon lisäksi muitakin asiakkaita. Aina välillä joku lähtee ja tilalle tulee uusia. Sairaanhoitajia liikkuu käytävällä ja välillä verhojen välistä kurkistaa hoitajan pää tiedustellen vointia. Seurantatilan ulkopuolelta kuuluu tuttu lääkärin ääni tämän kutsuessa sisään uusia potilaita.

Sairaanhoitaja tulee Mikon luokse ja vaihtaa nestepussin uuteen. Mikko havahtuu katsomaan kelloa. Hän on ollut päivystyksessä nyt neljä tuntia. Aika tuntuu Mikosta pitkältä. Hän ihmettelee sairaanhoitajalle, että mikähän tässä kestää.

Sairaanhoitaja pysähtyy ja huomauttaa, että Mikosta on otettu laajasti tutkimuksia, hänen vointinsa kehittymistä on seurattu ja hän on saanut kipulääkettä, josta on selvästi ollut apua. Pian lääkäri tulee ja kertoo ultraäänitutkimuksen tulokset, joista toivottavasti selviää, miksi Mikon vatsa on niin kipeä. Kun asiaa noin ajattelee, niin eihän se neljä tuntia nyt aivan hukkaan heitettyä aikaa ole ollut Mikonkaan mielestä.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


seuranta; Päivystyshoito; Päivystys

Päivitetty  15.8.2018