Päivystyskäynti päättyy

Tutkimuksien, vastaanottokäynnin, toimenpiteiden ja seurannan jälkeen pitäisi olla selvillä, mikä päivystykseen hakeutunutta asiakasta vaivaa ja miten vaivaa hoidetaan jatkossa.

Päivystyskäynnin jälkeen asiakas useimmiten pääsee kotiutumaan hoito-ohjeiden kanssa. Ellei asiakkaan vaiva ole selvinnyt päivystyksessä ja tarvitaan kiireellisiä erikoistason jatkotutkimuksia tai hoitotoimenpiteitä, otetaan hänet sisään sairaalaan potilaaksi.

Sairaalaan sisään ottaminen tarkoittaa potilaan siirtämistä hänen vaivaansa erikoistuneelle vuodeosastolle hoitoon. Joskus asiakkaan vaiva ja terveydentila voi edellyttää siirtoa suoraan päivystyksestä leikkaus- tai toimenpidesaliin tai teho-osastolle.

Asiakkaan jatkohoito voi tapahtua myös perusterveydenhuollon vuodeosastolla omassa terveyskeskuksessa. Sinne asiakas siirretään päivystyksestä joko ambulanssilla tai paarivarustellulla taksilla. Hyväkuntoinen asiakas voi matkustaa myös tavallisella taksilla.

Ellei asiakkaan terveydentila edellytä vuodeosastohoitoa ja hän pärjää kotona itsenäisesti tai läheisten turvin, pääsee hän kotiutumaan. Kotiutuminen voi tapahtua omalla autolla, julkisilla kulkuneuvoilla tai terveydentilan niin vaatiessa Kelan korvaamalla taksikuljetuksella.

Asiakas saa päivystyksestä mukaansa hoito-ohjeet, tarvittaessa sairaslomatodistuksen ja reseptit hänelle mahdollisesti määrätyistä lääkkeistä. Asiakkaan kotiuduttua tai siirryttyä jatkohoitoon päivystyskäynti päättyy.

Mikon mukana päivystyksessä

Mikon odotus päivystyksessä on päättymässä. Häntä hoitava lääkäri saapuu ja kertoo, mitä tutkimuksissa on selvinnyt ja mistä Mikon vatsakipu todennäköisesti johtuu. Lääkäri kertoo, että ultraäänitutkimuksessa löytyi merkkejä tulehduksesta suolistossa. Lääkäri mainitsi sanan divertikuliitti ja kertoi sen tarkoittavan paksusuolessa olevien umpipussien tulehdusta. Mikosta otettujen verikokeiden tulokset tukevat lääkärin mukaan löydöstä.

Hoidoksi vaivaan Mikolle määrätään antibioottikuuri ja kipulääkettä. Lääkärin mukaan tulehdus ei ole niin vakava, että Mikon tarvitsisi jäädä sairaalaan. Lääkäri kuitenkin muistuttaa, että ellei vaiva antibioottikuurilla ja kipulääkkeellä ala nopeasti helpottaa, Mikon on hakeuduttava uudelleen hoitoon.

Lääkäri antaa Mikolle nipun papereita ja poistuu hoitamaan seuraavia potilaita. Hetken kuluttua sairaanhoitaja saapuu paikalle poistamaan Mikolle asetettua verisuonikanyylia. Sairaanhoitaja käy vielä Mikon kanssa läpi annetut hoito-ohjeet ja kertoo, että Mikolle määrätyistä lääkkeistä on tehty sähköinen resepti ja lääkkeet ovat haettavissa mistä tahansa apteekista Kela-korttia näyttämällä.

Sairaanhoitaja ohjaa Mikon ulos seurantahuoneesta ja toivottaa hänelle hyvää illan jatkoa ja parempaa vointia. Mikko kävelee läpi päivystyksen odotustilan ja suuntaa kohti pysäköintialuetta, jonne on autonsa iltapäivällä jättänyt. Mikko on tyytyväinen päivystyskäyntiinsä ja siihen, että vatsakivun syy selvisi yhdellä käynnillä. Jos Mikko saisi jotain päivystyskäynnistään muuttaa niin sen, ettei olisi tarvinnut odottaa niin kauan. Tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista, sen Mikkokin ymmärtää, mutta ei se hauskaa silti ole.


 

Edellinen sivu

 


hoito-ohjeet; päivystyskäynti; jatkohoito

Päivitetty  15.8.2018